Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληροί όροι από Κομισιόν για τη διάσωση της Lufthansa

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι η γερμανική αεροπορική εταιρεία θα αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Επιδιώκει να περιορίσει τις πτήσεις που θα κάνει από τη Γερμανία. Προσφεύγει κατά της στήριξης η Ryanair.

Σκληροί όροι από Κομισιόν για τη διάσωση της Lufthansa

Η διάσωση με 9 δισ. ευρώ από το γερμανικό δημόσιο μπορεί να κοστίσει στη Lufthansa κάποια πολύτιμα assets: κρίσιμα slots σε αεροδρόμια στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο.

Η Κομισιόν ζητά από την αεροπορική εταιρεία να παραδώσει τα slots (αφορούν σε ώρες αναχώρησης-άφιξης πτήσεων), ανησυχώντας για το ότι η βοήθεια που λαμβάνει ίσως δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων αεροπορικών, σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος.

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων, το Βερολίνο προσέφερε στη Lufthansa ένα πακέτο διάσωσης για να μείνει ζωντανή. Στην Κομισιόν φοβούνται ότι η συμφωνία θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό και θα προκαλέσει αγωγές. Ηδη μάλιστα η Ryanair ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του πακέτου διάσωσης. «Η Ryanair θα προσφύγει κατά του τελευταίου παραδείγματος παράνομης βοήθειας στη Lufthansa, η οποία θα διαταράξει σαρωτικά τον ανταγωνισμό», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.

Η επικύρωση της συμφωνίας μπορεί να πάρει εβδομάδες, λένε στο Bloomberg. Ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια, η ΕΕ θα ήθελε να δει μείωση των πτήσεων από τη Γερμανία.

Τα σλοτς είναι πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για τις αεροπορικές, γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν πτήσεις δημοφιλείς για τους ταξιδιώτες ώρες. Είναι ένα «εμπόρευμα» που συχνά οι ευρωπαϊκές αρχές ζητούν από αεροπορικές να προσφέρουν σε μικρότερες, όταν καλούνται να εγκρίνουν συγχωνεύσεις όπως αυτή της Lufthansa, το 2017, με ένα τμήμα της Air Berlin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v