Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γαλλία ζητά κατάργηση ορίων στις ενέσεις της ΕΚΤ

Τα σχόλια του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη αναμένονται να προκαλέσουν αντιδράσεις, μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπου φαίνεται όλο και πιο πιθανό να αυξηθεί το μέγεθος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης.

Η Γαλλία ζητά κατάργηση ορίων στις ενέσεις της ΕΚΤ

Για ακόμη μία δύσκολη συζήτηση ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ένας αξιωματούχος εξέφρασε την προοπτική απομάκρυνσης από αυτό που θεωρούν σημαντικό όριο στις εξουσίες της.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι το «κεφαλαιακό κλειδί», το οποίο αναγκάζει την ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης ανάλογα με το μέγεθος των οικονομιών τους, είναι «περιορισμός» για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Τα σχόλιά του έρχονται μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπου φαίνεται όλο και πιο πιθανό να αυξηθεί το μέγεθος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η κίνηση για χαλάρωση του περιορισμού θα μπορούσε να προκαλέσει αντίσταση από ορισμένους αξιωματούχους, που το βλέπουν ως ασφάλεια έναντι στον κίνδυνο η ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει άμεσα τις κυβερνήσεις, κάτι που απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, θα έδινε περισσότερη ευελιξία για να κατανεμηθούν οι αγορές ομολόγων, όπου χρειάζονται περισσότερο, χωρίς να αυξάνεται απαραίτητα το συνολικό μέγεθος του προγράμματος.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό σχόλιο», δήλωσε ο Piet Christiansen, στέλεχος της Danske Bank στην Κοπεγχάγη. «Η απόσυρση του κλειδιού είναι μια σημαντική κίνηση -και κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα κάνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v