Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Κομισιόν για πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ

Ενα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 500 δισ. ευρώ και δανείων που μπορεί να φτάσουν τα 250 δισ. αναμένεται να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους ηγέτες της ΕΕ. Προβλέπεται σκληρή μάχη, λόγω των αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ των κρατών.

Πρόταση Κομισιόν για πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ

Ένα πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ποσό θα διαχωρίζεται σε 500 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν με τη μορφή των επιχορηγήσεων, και 250 δισ. ευρώ, τα οποία θα έχουν τη μορφή δανείων.

Με βάση τις πληροφορίες του Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ιταλία θα δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ με βάση την πρόταση και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ. Η είδηση προκάλεσε ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα της περιφέρειας.

Τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ κάποια εξ αυτών θα δοθούν απευθείας για την ανακούφιση του συστήματος υγείας των χωρών, αλλά και για τη στήριξη των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen, με τις ανακοινώσεις που θα κάνει, αναμένεται να ανοίξει και επίσημα τον δρόμο για σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών που διαφωνούν μεταξύ τους αναφορικά με το ποια μορφή θα έχει και πώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο, για το οποίο θα απαιτηθεί ομοφωνία.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να αντλήσει η ίδια τα κεφάλαια από τις αγορές, στηριγμένη σε εγγυήσεις των κρατών-μελών. Τα χρήματα θα εξοφληθούν σε βάθος δεκαετιών. Η Κομισιόν εισηγείται και ορισμένες πηγές νέων εσόδων για να χρηματοδοτηθούν οι σχεδιασμοί. Μεταξύ αυτών, η είσπραξη πόρων από τους ρύπους και ένας νέος ψηφιακός φόρος.

Πακέτο 1,85 τρισ. ευρώ στον επόμενο προϋπολογισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα πακέτο συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης για τις οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η Κομισιόν προτείνει σήμερα ένα νέο εργαλείο ανάκαμψης, που ονομάζεται Next Generation EU, εντός του ανανεωμένου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Συνολικά, αυτό το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης θα διαθέσει 1,85 τρισ. ευρώ για να βοηθήσει να εκκινήσει η οικονομία μας και να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα ανακάμψει», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από διαμάχη για κοινά κορωνο-ομόλογα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι το προγραμματιζόμενο ταμείο ανασυγκρότησης θα πρέπει να τροφοδοτείται από δάνεια που θα λάβει η Επιτροπή. Για να καταστεί δυνατός αυτός ο δανεισμός, το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα από το τρέχον 1,2%, στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Στο θέμα των επιχορηγήσεων, όμως, διαφωνούν χώρες του Βορρά. Στην «Αντιπρόταση Κουρτς», σε μορφή εγγράφου κοινής θέσης, που δημοσίευσε η Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, οι τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία- τονίζουν ότι η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού πρέπει να είναι εφάπαξ, να περιορίζεται σε δύο χρόνια και να έχουν τη μορφή δανείων.

Το έγγραφο αποτελεί «εναλλακτικό σχέδιο» στην πρόταση που είχαν υποβάλει την περασμένη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ στην κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις και όχι ως δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v