Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πομπέο: Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον ανεξάρτητο

Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτεί μια μεγάλη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ. Ανοίγει ο δρόμος για επιβολή νέων κυρώσεων στην Κίνα.

Πομπέο: Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον ανεξάρτητο

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον ανεξάρτητο από την Κίνα, μετά τον νόμο που ψήφισε το Πεκίνο για την εθνική ασφάλεια.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος των ειδικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το κρατίδιο και ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα.

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί ένα υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας από την Κίνα, με βάση τα όσα συμβαίνουν» ανέφερε ο κ. Πομπέο σε ανακοίνωση.

«To Χονγκ Κονγκ και ο δυναμικός, επιχειρηματικός και ελεύθερος λαός του έχουν ανθήσει εδώ και δεκαετίες ως προπύργιο ελευθερίας, και η απόφαση αυτή δεν με ικανοποιεί» τόνισε σύμφωνα με το CNBC. «Ενώ οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι ένα ελεύθερο και πλούσιο Χονγκ Κονγκ θα αποτελούσε μοντέλο για την αυταρχική Κίνα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Κίνα επιβάλλει στο Χονγκ Κονγκ το δικό της μοντέλο» πρόσθεσε.

«Διαβεβαιώνω σήμερα το Κογκρέσο ότι το Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σήμερα από το αμερικανικό δίκαιο με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπιζόταν πριν από τον Ιούλιο του 1997» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ημερομηνία που οι Βρετανοί παρέδωσαν τη χώρα στις κινεζικές αρχές μετά από 150 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v