Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ

Aνοίγει ο δρόμος για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή της νομοθεσίας στην ημιαυτόνομη πόλη, μετά την έγκριση της πρότασης από το κινεζικό κοινοβούλιο, σήμερα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Κίνα: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ

Το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας, το κοινοβούλιο της χώρας, ενέκρινε την Πέμπτη την πρόταση για την επιβολή νέου νόμου εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή της νομοθεσίας στην πόλη, σύμφωνα με το CNBC.

Πριν από αυτή την απόφαση, οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ είχαν επανέλθει, με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει στους δρόμους από την περασμένη Παρασκευή, όταν προτάθηκε η νομοθεσία.

Οι ΗΠΑ επέκριναν επίσης την κίνηση του Πεκίνου και δήλωσαν ότι υπονομεύει τις ελευθερίες και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, μιας πρώην βρετανικής αποικίας που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί έναν υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας από την Κίνα, με βάση τα όσα συμβαίνουν», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε ανακοίνωση.

«To Χονγκ Κονγκ και ο δυναμικός, επιχειρηματικός και ελεύθερος λαός του έχουν ανθήσει εδώ και δεκαετίες ως προπύργιο ελευθερίας και η απόφαση αυτή δεν με ικανοποιεί», τόνισε. «Ενώ οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι ένα ελεύθερο και πλούσιο Χονγκ Κονγκ θα αποτελούσε μοντέλο για την αυταρχική Κίνα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Κίνα επιβάλλει στο Χονγκ Κονγκ το δικό της μοντέλο», πρόσθεσε.

Η κίνηση της Κίνας έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και ευρεία καταδίκη εντός και εκτός Χονγκ Κονγκ. 

Οσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την εφαρμογή του νόμου, ένα μικρότερο όργανο λήψης αποφάσεων, στο πλαίσιο του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας, η Διαρκής Επιτροπή θα προχωρήσει τώρα για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της νομοθεσίας και να τις επιβάλει στο Χονγκ Κονγκ.

Η διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος παρακάμπτει το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και θα μπορούσε να χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο νόμος θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και σε εβδομάδες.

ΕΕ: Η καταστολή της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ απειλεί την παγκόσμια τάξη

Οι προσπάθειες της Κίνας να σφίξει τον κλοιό στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν απειλή για τη διεθνή τάξη, η οποία βασίζεται σε κανόνες, δήλωσε χθες κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλώντας τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν με ένα «ισχυρό» μήνυμα.

Ο αυξανόμενος έλεγχος της Κίνας στην πόλη «επηρεάζει όχι μόνο τα άμεσα συμφέροντά μας στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τη διατήρηση της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων, όπου πρέπει να γίνονται σεβαστές οι νομικές και πολιτικές δεσμεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σε επιστολή προς τους 27 υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει «να διασφαλίζει ενιαία και ισχυρά μηνύματα», δήλωσε ο Μπορέλ στην επιστολή της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση την Παρασκευή, για να συζητήσουν τις σχέσεις με την Κίνα εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στην περιοχή σχετικά με τις κινήσεις του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ και αυτό που θεωρείται ως προσπάθεια αξιοποίησης της πανδημίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας θέσης της.

Ουσιαστικά η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ενωση, δέχεται έντονη πίεση για να διαλέξει πλευρά, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της -των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Η άνοδος του Πεκίνου σε μία πιο δυναμική, ικανή και με αυτοπεποίθηση θέση παγκοσμίως θα αποτελέσει μια δοκιμασία για τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της ΕΕ», αναφέρει ο Μπορέλ στην επιστολή του, που θέτει το πλαίσιο για τη συζήτηση της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v