Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη να «δώσει» περισσότερο χρήμα η ΕΚΤ

Νέες κρίσιμες αποφάσεις εκτιμάται ότι θα λάβει την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας. Η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά €500 δισ., οδηγώντας το συνολικό πακέτο φέτος σε 1,6 τρισ. ευρώ.

Ετοιμη να «δώσει» περισσότερο χρήμα η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης (PEPP) την επόμενη εβδομάδα, για να ενισχύσει την οικονομία από την κάθοδο, που είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Σχεδόν 3 στους 4 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ που εφαρμόζεται λόγω της πανδημίας θα αυξηθεί την Πέμπτη, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή του. Η πλειονότητα αναμένει αύξηση 500 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει τις συνολικές αγορές φέτος σε 1,6 τρισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων ενδέχεται να επιβεβαιώσει την τελευταία ζοφερή εκτίμηση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε την Τετάρτη ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 8% και 12% το 2020, καθώς η επίπτωση της πανδημίας θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «δυσμενούς» σεναρίου.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί και μετά τη λήξη της χρονιάς, ενώ όλοι δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τη λήξη περιουσιακών στοιχείων, για να αποτρέψει τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών.

Από την έναρξή του στα τέλη Μαρτίου, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν χρέος με μέσο εβδομαδιαίο ρυθμό 26 δισ. ευρώ -συνολικά 212 δισ.

«Το γεγονός ότι το PEPP θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό του, θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη κερδοσκοπία στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη.

Οι απαντήσεις των οικονομολόγων υπογραμμίζουν ότι το νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων έχει αναδειχθεί ως το βασικό εργαλείο πολιτικής της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία αναμένει ότι το βασικό επιτόκιο, που προς το παρόν είναι στο -0,5%, θα διατηρηθεί αμετάβλητο τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στο παλαιότερο πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας προβλέπεται να παραμείνουν στον τρέχοντα ρυθμό των 20 δισ. ευρώ τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v