Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεηλασίες σε Ν. Υόρκη και μεγάλες πόλεις, βάλλει κατά Τραμπ ο Μπάιντεν

«Ενας εγωιστής πρόεδρος πυροδοτεί το μίσος», τονίζει ο δημοκρατικός υποψήφιος μετά τις απειλές του Τραμπ να κινητοποιήσει το στρατό. Συνεχίζονται οι λεηλασίες και τα επεισόδια, ενώ καταγράφονται νεκροί. Επιμηκύνθηκε η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη.

Λεηλασίες σε Ν. Υόρκη και μεγάλες πόλεις, βάλλει κατά Τραμπ ο Μπάιντεν

Μετά από μια εβδομάδα κοινωνικής αναταραχής και δύο μήνες καραντίνας, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε τη χώρα αυτή σε πεδίο μάχης που σπαράσσεται από μακραίωνα μίση και νέους φόβους» τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών από το δημαρχείο της Φιλαδέλφεια. «Αυτό θέλουμε να είμαστε; Αυτό θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας; Φόβο, θυμό, αλληλοκατηγορίες, αντί για την επιδίωξη της ευτυχίας; Ανικανότητα και αβεβαιότητα, ομφαλοσκόπηση και εγωισμό;» ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.

«Αυτός ο πρόεδρος σήμερα είναι μέρος του προβλήματος και το επιταχύνει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «διακατέχεται από τυφλό εγωισμό».

Η χώρα ζητά απεγνωσμένα έναν ηγέτη, υπογράμμισε στην εικοσάλεπτη ομιλία του.

«Είμαστε ένα έθνος που πονάει. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον πόνο μας να μας καταστρέψει. Είμαστε ένα έθνος οργισμένο, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την οργή να μας απορροφήσει. Είμαστε ένα έθνος εξουθενωμένο, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την εξουθένωσή μας να μας νικήσει. Ως πρόεδρος, δεσμεύω σε όλους σας να αναλάβω ηγετικό ρόλο στα ζητήματα αυτά και να ακούσω, γιατί πιστεύω από τα βάθη της καρδιάς μου, ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε» τόνισε.

Λεηλασίες και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε περισσότερες από τριάντα πόλεις δεν στάθηκε αρκετή να σταματήσει τις λεηλασίες καταστημάτων και τις καταστροφές τη Δευτέρα, ενώ σε διαφορετικά συμβάντα καταγράφεται ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη μετά τις βίαιες διαδηλώσεις και τις λεηλασίες, θα παραμείνει σε ισχύ έως την Κυριακή 7 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο αναγνώρισε σήμερα ότι η επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ χθες απέτυχε να αποτρέψει την εγκληματική βία και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 8 το βράδυ, από σήμερα, ενώ θα διαρκέσει και την υπόλοιπη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές ήταν «στη συντριπτική πλειοψηφία τους ειρηνικοί», όμως «θα δώσουμε μάχη» εναντίον των εκτεταμμένων ταραχών.«Όταν άνθρωποι έρχονται στο Μανχάταν για να επιτεθούν σε καταστήματα πολυτελών ειδών, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της πόλης της Νέας Υόρκης. Δεν θα το αποδεχθούμε αυτό, δεν μας αντιπροσωπεύει και επομένως θα το σταματήσουμε», υπογράμμισε.

Ο ίδιος καταδίκασε τις «μοχθηρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών», μεταξύ αυτών εναντίον ενός αστυνομικού που τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ, όπου σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες.

Παρά το πρωτοφανές αυτό μέτρο, η οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετατράπηκε εκ νέου σε θέατρο ταραχών χθες το βράδυ, ιδίως στη συνοικία Μιντάουν, στην καρδιά του Μανχάταν.

Ενας αστυνομικός στο Λας Βέγκας τραυματίστηκε από σφαίρα στη διάρκεια διαδηλώσεων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AP. Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στην περιοχή Λας Βέγκας Στριπ και ένας άλλος αστυνομικός «εμπλέκεται στο περιστατικό» στην ίδια περιοχή, μετέδωσε το AP, επικαλούμενο το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας. Η πηγή δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού ή με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικοί. Το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters.

H αστυνομία στο Σεντ Λούις, στην πολιτεία του Μιζούρι, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και τα τραύματά τους θεωρείται ότι «δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Καταστήματα γνωστών εταιρειών, όπως των Nike και Michael Kors στην 5η Λεωφόρο, καταστήματα με ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, Lego και άλλα στις λεωφόρους του Midtown. λεηλατήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέτρο άνευ προηγουμένου, στις 23:00 τοπική ώρα (στις 06:00 ώρα Ελλάδας), διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ομάδες νεαρών κυκλοφορούσαν από τον έναν δρόμο στον άλλον, ενώ ολόκληρες οδοί σε αυτή την πολύ τουριστική υπό κανονικές συνθήκες συνοικία, αλλά εγκαταλελειμμένη εξαιτίας της πανδημίας, είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Πλάνα που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NY1 κατέγραψαν τη λεηλασία σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών της αλυσίδας Best Buy, πριν οι δράστες συλληφθούν.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες 

Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και την Τρίτη σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ στη Νέα Υόρκη διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. 

Φωνάζοντας το σύνθημα «Black Lives Matter», oι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του δημάρχου, ενώ ελικόπτερα πετάνε πάνω από την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v