Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Google: Αγωγή ύψους 4,5 δισ. ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Εκατομμύρια Αμερικανούς εκτιμάται ότι αφορά η αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια. Ποια είναι τα επιχειρήματα του δικηγορικού γραφείου και πώς απαντά ο τεχνολογικός κολοσσός στις κατηγορίες.

Google: Αγωγή ύψους 4,5 δισ. ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Αντιμέτωπη με αγωγές στις ΗΠΑ βρίσκεται η Google, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών της, η οποία γίνεται παρακολουθώντας ανθρώπους όταν αυτοί σερφάρουν σε «private mode». Μέσω αυτών μάλιστα διεκδικείται ποσό τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων (4,5 δισ. ευρώ) από την Google και τη μητρική Alphabet.

Πολλοί χρήστες του ίντερνετ, σημειώνει το BBC, υπέθεταν ότι το ιστορικό αναζητήσεών τους δεν καταγραφόταν όταν βρίσκονταν σε «private mode», αλλά η Google υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι σωστό. Η μηχανή αναζήτησης μάλιστα αρνείται ότι αυτό είναι παράνομο.

Η προτεινόμενη αγωγή πιθανότατα θα περιλαμβάνει «εκατομμύρια» χρήστες της Google, οι οποίοι από 1η Ιουνίου 2016 έμπαιναν στο ίντερνετ σε «private mode», σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Boies Schiller Flexner, που έκανε την αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια.

Το «private mode» του Chrome εντός της Google δίνει στους χρήστες την επιλογή να ψάχνουν στο διαδίκτυο χωρίς η δραστηριότητά τους να «σώζεται» στον browser ή στη συσκευή. Ιστοσελίδες τις οποίες επισκέφτηκαν, όμως, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το Google Analytics για να εντοπίζουν τη χρήση.

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι η Google «δεν μπορεί να συνεχίσει να εμπλέκεται στη συλλογή στοιχείων χωρίς άδεια από σχεδόν κάθε Αμερικανό με υπολογιστή ή τηλέφωνο».

Αρνούμενος σθεναρά τις κατηγορίες, ο εκπρόσωπος της Google Jose Castaneda δήλωσε: «Οπως ξεκάθαρα δηλώνουμε κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο παράθυρο "incognito", οι ιστοσελίδες ίσως μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για τη δραστηριότητά σας».

Από την πλευρά της, η δικηγορική εταιρεία στην αγωγή της σημειώνει: «Οι άνθρωποι μαθαίνουν (και ανησυχούν) ότι οι προσωπικές τους επικοινωνίες υποκλέπτονται, συγκεντρώνονται, καταγράφονται και εξετάζονται, με στόχο το κέρδος από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες από τις οποίες εξαρτώνται».

Μια επιλογή είναι οι πολίτες να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή που δεν επιτρέπει τη μέτρηση από τα Google Analytics, συμπληρώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v