Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση κρουσμάτων του ιού σε ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Ινδία

Ρεκόρ νέων μολύνσεων στην Ινδία. Ξεπέρασε την Ιταλία και σκαρφάλωσε στην έκτη θέση. Ανησυχεί διεθνώς η άρση του lockdown. Τι λέει ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης.

Αύξηση κρουσμάτων του ιού σε ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Ινδία

Ανοδικά κινείται το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ινδία.

Στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 922 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο. Μετά τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας του ιού στη χώρα ανέρχεται σε πάνω από 109.000, ενώ τα κρούσματα σε τουλάχιστον 1.894.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς. Περίπου 491.000 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.

Οπως θυμίζει το ΑΠΕ, οι ΗΠΑ είναι σε απόλυτους αριθμούς η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των θυμάτων, όσο και ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Πάντως κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία -έχουν υψηλότερους δείκτες θανάτους ανά κατοίκους από ό,τι οι ΗΠΑ.

Στη Γερμανία το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 407 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 183.678. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 33 θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19, με τον αριθμό των θυμάτων να φθάνει τις 8.646.

Φόβοι για νέο κύμα πανδημίας

Κατά της πρόωρης και υπερβολικής χαλάρωσης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της επικείμενης άφιξης τουριστών.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες γνωστές εστίες κρουσμάτων, δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι στην «Neuer Osnabruecker Zeitung», δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές «κρυφές» εστίες. Αναφέρεται μάλιστα σε πληροφορίες από την Κίνα, όπου άνθρωποι που είχαν νοσήσει από την Covid-19 εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό. Στην Γερμανία κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ελεγχθεί, επισημαίνει ο γερμανός γιατρός, αλλά «και εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει», αναφέρει και επισημαίνει ότι με την απελευθέρωση των ταξιδιών και τον τουρισμό έρχονται και νέοι κίνδυνοι. Κάνει μάλιστα λόγο για τους υπερμεταδοτικούς ανθρώπους («superspreaders»), οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό σε πολλούς άλλους.

Ο κ. Μοντγκόμερι τονίζει ακόμη κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να επιτραπούν «σε καμία περίπτωση» οι μαζικές εκδηλώσεις. Ενδεχόμενο άνοιγμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων για τους θεατές «θα ήταν καταστροφικό και θα μπορούσε να μας φέρει πολύ πίσω», εξηγεί και συνιστά να ακυρωθούν φέτος όλα τα κομματικά συνέδρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος νέας εξάπλωσης του ιού θα αυξηθεί σημαντικά με την πλήρη επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων. «Πρέπει να βρεθεί η μέση οδός», δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι και αναγνωρίζει ότι για την προστασία από τον ιό, τα παιδιά θα έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι, αλλά από ψυχολογική και παιδαγωγική άποψη, πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.

Για την ανάγκη προετοιμασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας κάνει λόγο και ο επικεφαλής της Συνέλευσης των Υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων, Γκέοργκ Μάιερ (SPD) από την Θουριγγία. Ο κ. Μάιερ τονίζει την ανάγκη μέχρι το φθινόπωρο να έχει συγκεντρωθεί επαρκής ποσότητα υγειονομικού υλικού.

Συγκεκριμένα σχέδια για την διαχείριση ενός δεύτερου κύματος εκπονεί και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δηλώνει στην αυριανή «Welt» ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να συνεργαστούν στενά προκειμένου η βοήθεια να μπορεί να δοθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Επιπλέον, 168.900 άτομα θεωρείται ότι έχουν θεραπευθεί, εκ των οποίων οι 400 το τελευταίο 24ωρο.Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανέφερε σήμερα 8.855 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 458.689. Ο ρυθμός της ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων παραμένει στο 2%.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θανάτων στη χώρα σε 5.725. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 144 θάνατοι.

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ 9.887 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού μέσα σε μία ημέρα περνώντας την Ιταλία και καθιστάμενη η έκτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα, δύο ημέρες πριν από τη χαλάρωση του lockdown, που ισχύει στη χώρα, με την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των εστιατορίων και των χώρων λατρείας.

Με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών μόλυνσης να αυξάνεται σε πάνω από 236.000, η Ινδία έχει τώρα λιγότερα κρούσματα μόνον από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και την Ισπανία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ρόιτερς.

Ωστόσο ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, είναι 6.642, χαμηλός σε σχέση με αυτούς άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, θέλοντας να επαναλειτουργήσει η οικονομία και να επιστρέψουν στις δουλειές τους εκατομμύρια άνθρωποι, χαλαρώνει το lockdown που επέβαλε τον Μάρτιο στον ινδικό πληθυσμό του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων και για το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει πως βοήθησε να αποφευχθεί μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από τη Δευτέρα, όμως μερικοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Επίσης, αύξηση και πάλι των κρουσμάτων από κορωνοϊό παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο, με 1.348 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 31.115.

Την ίδια ημέρα, καταγράφηκαν 40 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 1.166. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 8.158 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο και 9.216 είναι πλέον αρνητικοί στον ιό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v