ΗΠΑ: Ποιοι κλάδοι επαναπροσέλαβαν προσωπικό

Τον περασμένο μήνα επαναπροσλήφθηκαν 2,7 εκατ. Αμερικάνοι, όμως οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι κανόνες για την τήρηση αποστάσεων λόγω της πανδημίας, μπορεί να αποτρέψουν τις περαιτέρω προσλήψεις.

ΗΠΑ: Ποιοι κλάδοι επαναπροσέλαβαν προσωπικό

Μπορεί 2,7 εκατομμύρια Αμερικάνοι, οι οποίοι είχαν απολυθεί προσωρινά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, να ξαναπροσλήφθηκαν τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι οικονομολόγοι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως οι εργοδότες θα συνεχίσουν να επαναπροσλαμβάνουν με αυτόν τον ρυθμό.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, οι περισσότερες επαναπροσλήψεις -1,2 εκατομμυρίων Αμερικάνων- έγιναν στους κλάδους της αναψυχής και της φιλοξενίας. Στις κατασκευές, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας και το λιανικό εμπόριο, έγιναν 464.000, 424.000 και 368.000  επαναπροσλήψεις αντίστοιχα.

Όπως επισήμανε ο οικονομολόγος της Capital Economics, Andrew Hunter, οι θέσεις εργασίας στους τομείς της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου ήταν «οι ευκολότερες» να επιστρέψουν, και αυτό εξηγεί γιατί ήταν οι πρώτες επαναπροσλήψεις που έγιναν.

Οι απολύσεις στους δυο αυτούς κλάδους τους τελευταίους μήνες ήταν άμεσο αποτέλεσμα των μέτρων lockdown, σημείωσε. «Έτσι δεν εκπλήσσει το γεγονός πως πολλές από αυτές τις θέσεις επέστρεψαν γρήγορα καθώς η οικονομία άρχισε να ξανα-ανοίγει.»

Την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα που πωλούν μη βασικά αγαθά συνεχίζουν να υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες για την τήρηση αποστάσεων. «Τα περισσότερα αναγκάζονται να λειτουργούν με το μισό προσωπικό», ανέφερε ο Chris Low, επικεφαλής οικονομολόγος της FHN Financial. «Η αίσθησή μου είναι πως δεν θα αυξηθούν οι θέσεις σε αυτούς τους τομείς.»

Οι προσλήψεις στον τομέα των κατασκευών έχουν την προοπτική να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς αρχίζει να ανακάμπτει η αμερικανική οικονομία και «λιγότερα έργα είναι πιθανό να αναβληθούν ή να ακυρωθούν», σύμφωνα με τον Anirban Basu, επικεφαλής οικονομολόγο της Associated Builders and Contractors.

Ωστόσο, «μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα απασχόλησης ο τομέας των εμπορικών κατασκευών».

Κατά τον κ. Hunter, το πρόγραμμα προστασίας των μισθών, που δίνει τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια που μπορούν να μετατραπούν σε επιχορήγηση εάν καταφέρουν να αποκαταστήσουν την πλήρη απασχόληση και τα μισθολογικά επίπεδα έως τις 30 Ιουνίου, επίσης εξηγεί γιατί επαναπροσλήφθηκαν περισσότεροι Αμερικάνοι τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως η τόνωση της απασχόλησης του περασμένου μήνα ήταν προσωρινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v