Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπους και Ρόμνεϊ γυρίζουν την πλάτη στον Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και ο γερουσιαστής δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του Τραμπ, ενώ και άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων σκέφτονται να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν.

Μπους και Ρόμνεϊ γυρίζουν την πλάτη στον Τραμπ

Ένας αυξανόμενος αριθμός επιφανών Ρεπουμπλικάνων εξετάζει το ενδεχόμενο να μην στηρίξει την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, ή ακόμα και να ψηφίσει τον αναμενόμενο υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι New York Times, αυτό οφείλεται στην εμπρηστική αντίδραση του Τραμπ στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους δεν θα στηρίξει την επανεκλογή του κ. Τραμπ, ενώ ο Τζεμπ Μπους δεν έχει αποφασίσει πώς θα ψηφίσει. Ο γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ δεν θα στηρίξει τον κ. Τραμπ και εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να ψηφίσει την σύζυγό του Ανν ή να ρίξει άλλη ψήφο τον Νοέμβριο. Και η Σίντι ΜακΚέιν, χήρα του γερουσιαστή Τζον ΜακΚένι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα στηρίξει τον κ. Μπάιντεν, όμως τηρεί επιφυλάξεις ως προς τη δημοσιοποίηση των προθέσεών της καθώς ένας από τους γιούς της εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

Κανένας από τους προαναφερθέντες δεν ψήφισε τον κ. Τραμπ στις εκλογές του 2016, ωστόσο η αποδοκιμασία του από μεγάλα ονόματα των Ρεπουμπλικάνων έχει διαφορετική βαρύτητα τώρα που ο Τραμπ είναι ήδη πρόεδρος και αυτό που διακυβεύεται είναι η ατζέντα που έχει ήδη μοιραστεί με τους ηγέτες της Γερουσίας, δηλαδή ο διορισμός συντηρητικών δικαστών, η διατήρηση κανονισμών φιλικών προς τις επιχειρήσεις και η μείωση φόρων.

Άλλοι πρώην ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων δεν γνωστοποιούν τις προθέσεις τους ως προς το πώς θα ψηφίσουν, ενώ ορισμένοι που ήδη δεν έχουν πρόθεση να στηρίξουν τον κ. Τραμπ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν ανοιχτά τον κ. Μπάιντεν. Σύμφωνα με τους New York Times, στρατιωτικοί ηγέτες που έχουν αποσυρθεί, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν γνωστοποιούσαν τις πολιτικές τους απόψεις, τώρα εκφράζουν όλο και περισσότερο την ανησυχία τους για την ηγεσία του προέδρου, αν και δεν είναι σίγουροι αν θα ψηφίσουν τον αντίπαλό του.

Ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν, αν και θέλει να κερδίσει διακομματική στήριξη, σκοπεύει να παρουσιάσει αργότερα στην προεκλογική του εκστρατεία τον συνασπισμό «Ρεπουμπλικάνοι για τον Μπάιντεν», όπως ανέφεραν Δημοκρατικοί με γνώση του προεκλογικού σχεδιασμού.

Οι New York Times, υπενθυμίζουν πάντως πως ο κ. Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2016 παρά το ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και εν αποστρατεία αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκαν να τον στηρίξουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v