Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά-ρεκόρ του ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο

Είναι οι μεγαλύτερες απώλειες, σε τριμηνιαία βάση, από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Ιρλανδία (+1,2%), Βουλγαρία και Ρουμανία (+0,3%), καθώς και Σουηδία (+0,1%) κατέγραψαν ανάπτυξη. Ποιες είχαν τη μεγαλύτερη πτώση.

Βουτιά-ρεκόρ του ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο

Κατά 3,6% υποχώρησε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και κατά 3,2% της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.

Είναι οι μεγαλύτερες απώλειες από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,1% στην ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Είναι η πιο απότομη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009. 

Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι μικρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην οποία έκανε λόγο για ύφεση κατά 3,8% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,2% σε ετήσια. 

Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία πρώτου τριμήνου, η Ιρλανδία (+1,2%), η Βουλγαρία και η Ρουμανία (+0,3%), καθώς και η Σουηδία (+0,1%) κατέγραψαν ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα κράτη-μέλη που είχαν τη μεγαλύτερη πτώση ήταν η Γαλλία και η Ιταλία (-5,3%), καθώς και η Ισπανία και η Σλοβακία (-5,2%).

Πτώση της απασχόλησης στην ευρωζώνη κατά 0,2%

Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονταν μειώθηκε κατά 0,2% στην ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Είναι η πρώτη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 για την ευρωζώνη και από το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς για την ΕΕ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% στην ευρωζώνη και την ΕΕ, τους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχε ενισχυθεί κατά 1,1% και 1,0% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Λιθουανία (+1,6%), Μάλτα (+1,3%) και Κροατία (1,0%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (-1,0%), τη Βουλγαρία (-0,9%), την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία (όλες -0,5%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v