Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πώς σχεδιάζει την επανάσταση του υδρογόνου

Η υποστήριξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας θεωρείται κλειδί για το μέλλον της απανθρακοποίησης. Η Γερμανία φιλοδοξεί να γίνει πρωταθλήτρια στην κούρσα του νέου πράσινου ανταγωνισμού, με την αρωγή του πακέτου ανάκαμψης 700 δισ. ευρώ.

Γερμανία: Πώς σχεδιάζει την επανάσταση του υδρογόνου

Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε εθνικό στρατηγικό σχέδιο με στόχο να καταστεί η Γερμανία «ο υπ΄αριθμόν 1 προμηθευτής και παραγωγός υδρογόνου», χάρη σε ένα πρόγραμμα ύψους 9 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της τεχνολογίας αυτής που θα απαλλάξει την βιομηχανία της από τον άνθρακα και θα δώσει ώθηση στην οικονομία μετά την πανδημία Covid-19.

«Για λόγους ανταγωνισμού και κυρίως για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων», η Γερμανία επιδιώκει να γίνει «No. 1» στο ανανεώσιμο υδρογόνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την υιοθέτηση του προγράμματος κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το υδρογόνο που παράγεται από προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια θεωρείται κλειδί στην ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.

Το υδρογόνο, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς όπως η χημική βιομηχανία και ο χάλυβας, επιτρέπει αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, όποια και αν είναι η προέλευσή της.

Στο πρόγραμμά της η γερμανική κυβέρνηση όμως δεν σχεδιάζει παρά την παραγωγή μόνο «πράσινου» υδρογόνου, δηλαδή προερχόμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το υδρογόνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με κυψέλες καυσίμου δημιουργώντας ελπίδες για την οικολογική μετάβαση στις μεταφορές.

Από το χρηματοδοτικό πακέτο των 9 δισεκατομμμυρίων, τα 7 προορίζονται για την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και τα 2 για «διεθνείς συμπράξεις».

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης ύψους 700 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Βερολίνο για την επανεκκίνηση της πληγείσας από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 γερμανικής οικονομίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Γερμανία στα 5 gigawatts μέχρι τον 2030 και στα 10 gigawatts μέχρι το 2040.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει επίσης να «πρασινίσει» το υδρογόνο που χρησιμοποιείται από τις γερμανικές βιομηχανίες και παράγεται κυρίως από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αλλος άξονας του στρατηγικού σχεδίου είναι η ανάπτυξη δικτύου διανομής.

Η Γερμανία επιδιώκει επίσης να επενδύσει στην έρευνα, καθώς η τεχνολογία αντιμετωπίζει προς το παρόν πλήθος πρακτικές δυσκολίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v