Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Η βαριά ύφεση παγώνει τα επιτόκια μέχρι το 2022

Ισχυρό μήνυμα στήριξης της οικονομίας από τη Fed. Μηδενικά επιτόκια ως το 2022. Συνεχίζεται το QE. Κάτω από το 2% ο πληθωρισμός την επόμενη διετία. Στο 9,3% η ανεργία στις ΗΠΑ το 2020.

Fed: Η βαριά ύφεση παγώνει τα επιτόκια μέχρι το 2022

Αμετάβλητα στο 0 με 0,25% άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τονίζουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι η οικονομία να ανακάμψει, ενώ θα συνεχίσουν και τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, τουλάχιστον με τον σημερινό ρυθμό.

Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να στηρίξει την οικονομία. 

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει πάνω από $2 τρισ. χρεογράφων από τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022. 

Εν τω μεταξύ, αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις της Fed για το ΑΕΠ το 2020. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%. 

Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020, και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.

Πάουελ: Ιστορική η πτώση του ΑΕΠ

 H πτώση που καταγράφει το αμερικανικό ΑΕΠ λόγω της πανδημίας είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη ομιλία του μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το επίσημο ποσοστό ανεργίας πιθανότατα υποτιμάει τα πραγματικά μεγέθη της ανεργίας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κάποιοι δείκτες στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα, όπως οι πωλήσεις λιανικής σε κάποιους τομείς.

Ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι όλοι θέλουν να επιστρέψει η κανονικότητα, αλλά επισήμανε ότι μια πλήρης ανάκαμψη δεν είναι πιθανή μέχρι οι άνθρωποι να νιώσουν ασφαλείς.

Όπως σημείωσε, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού από τη Fed έχουν βελτιώσει τις χρηματοδοτικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της με δυναμικό, επιθετικό και προληπτικό τρόπο. «Θα βάλουμε εργαλεία πίσω στην εργαλειοθήκη μόλις περάσει η κρίση» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ζήτημα της στόχευσης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων από τη Fed, ο κ. Πάουελ επισήμανε πως «παραμένει ανοικτό ζήτημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v