Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εξαφανίστηκαν» μετρητά 1,9 δισ. από τα ταμεία της Wirecard 

Το λαμπρό αστέρι του fintech είδε την τιμή της μετοχής να καταρρέει μετά την είδηση ότι ελεγκτές της ΕΥ δεν μπόρεσαν να βρουν τα χρήματα. Από τα 24 δισ. χρηματιστηριακή αξία, βούτηξε στα 4 δισ.

«Εξαφανίστηκαν» μετρητά 1,9 δισ. από τα ταμεία της Wirecard

Πτώση 66% κατέγραψαν οι μετοχές της Wirecard, όταν ο γερμανικός όμιλος fintech ανακοίνωσε πως οι ελεγκτές της ΕΥ δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη μετρητών ύψους 1,9 δισ. ευρώ και πως ίσως τρίτο μέρος παρείχε «ψευδή στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα», μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο όμιλος ανακοίνωσε σήμερα πως υπάρχουν ενδείξεις ότι διαχειριστής των τραπεζικών λογαριασμών της Wirecard αποπειράθηκε «να εξαπατήσει τον ελεγκτή και να δημιουργήσει λανθασμένη αντίληψη για την ύπαρξη τέτοιου ταμειακού διαθεσίμου».

Οι μετοχές του γερμανικού τεχνολογικού ομίλου, που μόλις προ διετίας εισήχθη στον δείκτη Dax 30 με χρηματιστηριακή αξία 24 δισ. ευρώ, κατέρρευσαν μετά την ανακοίνωση, με την αξία της εταιρείας να πέφτει στα 4 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, ιδιοκτήτρια της Munich Bank, είπε πως «συνεργάζεται εντατικά με τον ελεγκτή για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση», σημειώνοντας πως αν δεν δημοσιοποιηθούν οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου, τότε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ προς την εταιρεία «μπορεί να τερματίσουν».

Τα παραπάνω θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Markus Braun ως επικεφαλής της εταιρείας και μεγαλύτερου μετόχου, του ανθρώπου που έφτασε τη Wirecard από ένα προάστιο του Μονάχου σε όλο τον κόσμο.

Η σημερινή αποκάλυψη έρχεται ως επιστέγασμα μιας ταραγμένης περιόδου για τη Wirecard, η οποία πέρυσι ζήτησε ειδικό έλεγχο από την KPMG, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες αναφορικά με τα λογιστικά της.

Όπως είχαν γράψει οι Financial Times τον Οκτώβριο, εργαζόμενοι στη Wirecard εμφανίζονται να συνωμότησαν προκειμένου να «φουσκώσουν» τις πωλήσεις και τα κέρδη που εμφάνισε ο όμιλος στις θυγατρικές του σε Ντουμπάι και Δουβλίνο και να παραπλανήσουν την EY, που ήταν ο ελεγκτής της επί μια δεκαετία.

Τον Δεκέμβριο, πάλι, οι FT ανέφεραν πως λογαριασμοί escrow, που ελέγχονταν από διαχειριστές για λογαριασμό της Wirecard και ορισμένων εταίρων, χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου.

Σημειώνεται πως η Wirecard ανέβαλε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2019 τρεις φορές από τον Μάρτιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v