Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο Κομισιόν η γερμανική κεφαλαιαγορά για το σκάνδαλο Wirecard

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ απέστειλε επιστολή στην ESMA, με την οποία της ζητά να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η BaFin χειρίστηκε τη γερμανική εταιρεία fintech. Σημειώνει πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να επιδιώξει επίσημη έρευνα κατά της γερμανικής αρχής για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στο στόχαστρο Κομισιόν η γερμανική κεφαλαιαγορά για το σκάνδαλο Wirecard

Έρευνα για το αν η γερμανική τραπεζική αρχή BaFin απέτυχε στην εποπτεία της Wirecard πρόκειται να ζητήσουν οι Βρυξέλλες, προειδοποιώντας πως η κατάρρευση της εταιρείας πληρωμών συνιστά απειλή για την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ΕΕ.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ, Valdis Dombrovskis, δήλωσε στους Financial Times πως γράφει επιστολή προς τον ανώτατο επόπτη των αγορών του μπλοκ, με την οποία ζητά να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η BaFin τη γερμανική εταιρεία fintech.

Ο κ. Dombrovskis δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να επιδιώξει επίσημη έρευνα της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για «παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», εάν προκαταρκτική έρευνα της ESMA ανακαλύψει ελλείψεις στην τήρηση από την BaFin των κανόνων της ΕΕ για τις χρηματοοικονομικές ανακοινώσεις.

«Θα ζητήσουμε από την ESMA να ερευνήσει εάν υπήρξαν εποπτικές αποτυχίες και εάν υπήρξαν, τότε να οριστεί μια πιθανή πορεία ενεργειών», ανέφερε ο κ. Dombrovskis στους FT. «Χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε τι πήγε στραβά». Όπως επισήμανε, θα ορίσει προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουλίου, για να απαντήσει η ESMA.

Σημειώνεται πως η γερμανική αρχή επέβλεπε τη Wirecard Bank, θυγατρική της Wirecard.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η BaFin επέβαλε μια αμφιλεγόμενη δίμηνη απαγόρευση του short selling στις μετοχές της Wirecard. Δυο μήνες μετά, υπέβαλε μήνυση κατά δυο δημοσιογράφων των Financial Times που ανέφεραν πως υπήρχαν ισχυρισμοί από πληροφοριοδότες για λογιστική απάτη στη θυγατρική της Wirecard στη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος της BaFin, Felix Hufeld, παραδέχθηκε στις αρχές της εβδομάδας πως «ένα μεγάλο εύρος ιδιωτικών και δημόσιων οντοτήτων, περιλαμβανομένης και της δικής μου, δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικές» στην αποτροπή της «ολοκληρωτικής καταστροφής» της Wirecard.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v