Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάγωσε τις ΗΠΑ το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού

Το Τέξας γίνεται η πρώτη Πολιτεία που επαναφέρει μέτρα περιορισμού με κλείσιμο των μπαρ. Απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ η Φλώρινα. Σταματούν σχέδια «χαλάρωσης» σε πολλές πολιτείες. Τι εκτιμούν επιδημιολόγοι.

Πάγωσε τις ΗΠΑ το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού

Σε συνθήκες «συναγερμού» επέστρεψαν οι ΗΠΑ καθώς πολλές πολιτείες τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων ή αριθμούς πολύ κοντά σε αυτά.

Στο επίκεντρο πλέον, δεν είναι η Νέα Υόρκη αλλά πολιτείες όπως η Φλόριντα που σήμερα ανακοίνωσε 8.900 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Η Πολιτεία των 21,5 εκατ. κατοίκων κατέγραψε πάνω από 10.000 νέες μολύνσεις κάθε μια από τις δυο αμέσως προηγούμενες ημέρες. Ετσι, οι περιορισμοί επανήλθαν με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι ναι μεν δεν θα κλείσουν τα μπαρ, αλλά θα απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ

Λίγο νωρίτερα το Τέξας έγινε η πρώτη πολιτεία που επανέφερε μέτρα καραντίνας. Ο κυβερνήτης του Γκρεγκ Αμποτ διέταξε το κλείσιμο όλων των μπαρ (καταστημάτων λαμβάνουν το 51% των ακαθάριστων εσόδων τους από το αλκοόλ). 

«Επί του παρόντος, είναι σαφές ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένους τύπους δραστηριοτήτων, κυρίως στους Τεξανούς που συγκεντρώνονται μέσα στα μπαρ», δήλωσε ο κυβερνήτης ζητώντας από κάθε Τεξανό να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να τηρεί το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το Τέξας με τα 29 εκατ. κατοίκους είχε χθες 5.996 νέα κρούσματα, αριθμό - ρεκόρ στην πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας (ως μέτρο σύγκρισης σημειώνεται ότι είναι κάτι ανάλογο με το να καταγραφούν σε μια ημέρα 2.000 κρούσματα στην Ελλάδα…)

"Όπως είπα από την αρχή, εάν το ποσοστό θετικών κρουσμάτων αυξηθεί πάνω από 10%, η Πολιτεία του Τέξας θα πρέπει λάβει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19", δήλωσε ο Αμποτ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Οστιν, της πρωτεύουσας της Πολιτείας δήλωσε ότι με αυτό το ρυθμό τα κρεβάτια στα νοσοκομεία που απευθύνονται σε νοσούντες με Covid-19 θα έχουν γεμίσει στα μέσα Ιουλίου.

Παράλληλα, Αριζόνα και Νέο Μεξικό υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων ακύρωσαν σχέδια για περαιτέρω βήματα χαλάρωσης.

Συνολικά 32 πολιτείες ανακοινώνουν αύξηση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Οι έντεκα εξ αυτών 50% αύξηση ή ακόμα μεγαλύτερη.

Για κάποιους οι εξελίξεις δεν αποτελούν έκπληξη. «Κάθε επιδημιολόγος το έλεγε, το φώναζε ότι τρεις εβδομάδες μετά τη Memorial Day θα είχαμε κορύφωση κρουσμάτων και πέντε εβδομάδες μετά από αυτή την ημέρα θα αρχίζαμε να βλέπουμε κορύφωση σε νοσηλείες και θανάτους», δήλωσε στο CNN o Larry Brilliant.

Στην Ουάσιγκτον συνεδρίασε εκ νέου η Task Force για τον κορωνοϊό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να δηλώνει ότι οι μισές από τις νέες μολύνσεις αφορούν νέου κάτω των 35 ετών, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε «καλό νέο». Ωστόσο ο αμερικανός «Τσιόδρας» καθηγητής Φαούτσι, τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να καθησυχάζει καθώς κάποιοι εξ αυτών νοσούν σοβαρά.

Με βάση τα στοιχεία πάντως από τα 2 εκατομμύρια πολιτών που έχουν βρεθεί έως σήμερα «θετικοί» στον κορωνοϊό, το 1,6 εκατομμύρια είναι κάτω των 65 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v