Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Όχι από ΕΕ στις προτάσεις του Λονδίνου για τις τράπεζες

Κατά τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, η Βρετανία θέλει οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεχίσουν να λειτουργούν από το Σίτι, με τους υπαλλήλους τους να μπαινοβγαίνουν στην ΕΕ για σύντομα επιχειρηματικά ταξίδια.

Brexit: Όχι από ΕΕ στις προτάσεις του Λονδίνου για τις τράπεζες

Απέρριψε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit τις τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τις συναλλαγές των χρηματοοικονομικών εταιρειών με την ΕΕ μετά το Brexit, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφέλη της ενιαίας αγοράς.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε τις επιθυμίες της Βρετανίας, που κατά τον ίδιο θα επέτρεπαν στις εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν από το Σίτι του Λονδίνου, με τους υπαλλήλους να μπαινοβγαίνουν στην ΕΕ για σύντομα επιχειρηματικά ταξίδια. Οι προτάσεις θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν σημαντικό κίνδυνο» πλήρους αποφυγής των κανονισμών.

«Αποκλείεται τα κράτη-μέλη ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το δεχθούν αυτό», είπε σε ομιλία του στο χρηματοοικονομικό συνέδριο Eurofi ο κ. Μπαρνιέ χθες Τρίτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο «θα ήθελε να το κάνει εύκολο να λειτουργεί ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το Λονδίνο, με ελάχιστες δραστηριότητες και προσωπικό στην Ευρώπη».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ουσιαστικά δεν έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές τους σχέσεις -που περιλαμβάνουν μια συμφωνία για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών- παρότι διαπραγματεύονται από τον Μάρτιο. Ένας νέος γύρος συζητήσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα, κατά τον οποίο οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να σημειωθεί πρόοδος, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία πριν τον Οκτώβριο, δηλαδή δυο μήνες πριν την τελική αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε τον κλάδο να προετοιμαστεί για την 1η Ιανουαρίου, λέγοντας πως θα υπάρξουν «μεγάλες αλλαγές», όταν οι βρετανικές χρηματοοικονομικές εταιρείες χάσουν τα διαβατήριά τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες της Wall Street και ο χρηματοοικονομικός κλάδος πιέζουν έντονα να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κέντρα τους στο Λονδίνο για επενδυτική τραπεζική και εμπορικές συναλλαγές με Ευρωπαίους πελάτες. Και καθώς βαίνουμε προς το τέλος του έτους, οι τράπεζες επανενεργοποιούν τα σχέδια για μεταφορά προσωπικού και επιχειρήσεων, στην περίπτωση που οι δυο πλευρές δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε νέο διακανονισμό για την πρόσβαση στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v