Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φον ντερ Λάιεν: Βάζει γκάζια στους θεσμούς για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν καλεί τους επικεφαλής σε συνάντηση επιτάχυνσης διαπραγματεύσεων. Μαγειρέματα πίσω από κλειστές πόρτες. Σενάρια μείωσης του προϋπολογισμού της ΕΕ, χωρίς να επηρεαστεί ο κορβανάς των 750 δισ.

Φον ντερ Λάιεν: Βάζει γκάζια στους θεσμούς για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι διαπραγματεύσεις για ένα ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ αργότερα αυτό τον μήνα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν στόχο να διατηρήσουν το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αλλά να μειώσουν οριακά το μέγεθος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα προτείνει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 μεταξύ 1,05 δισ. ευρώ και 1,94 δισ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Κομισιόν είχε προτείνει 1,1 τρισ. ευρώ.

Ο Μισέλ έχει μιλήσει στους ηγέτες της ΕΕ μεμονωμένα και θα παρουσιάσει την πρότασή του την επόμενη εβδομάδα με την ελπίδα οι κυβερνήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία στη σύνοδο που θα γίνει αργότερα τον Ιούλιο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ένας πιο μέτριος προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027, συγκριτικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έχει στόχο να πείσει μια ομάδα δημοσιονομικά συντηρητικών κρατών-μελών από τη βόρεια Ευρώπη, με επικεφαλής την Ολλανδία, και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε τμήματα του σχεδίου ανάκαμψης.

«Είναι θέμα τακτικής, χρειάζεται να βρούμε μια ισορροπία. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Επιτάχυνση

Προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το πακέτο ανάκαμψης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συγκάλεσε συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν σε δήλωση σχετικά με την επίτευξη ταχείας και φιλόδοξης συμφωνίας επί του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη, σημειώνει:

"Η επίτευξη ταχείας και φιλόδοξης συμφωνίας επί του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη θα αποτελέσει την ύψιστη προτεραιότητα της ΕΕ κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Η Επιτροπή έχει διατυπώσει προτάσεις που ανταποκρίνονται δυναμικά στις ανάγκες της Ευρώπης για την ανάκαμψη και θα θέσουν τα θεμέλια μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας για τις μελλοντικές γενιές. Από τις 27 Μαΐου που η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της για το μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU και το αναθεωρημένο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, έχουν γίνει εντατικές επαφές τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και με το Συμβούλιο.

Οι εποικοδομητικές αυτές ανταλλαγές απόψεων κατέδειξαν ότι υπάρχει κοινή βούληση να αναληφθεί δράση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και κοινό έδαφος όσον αφορά πολλές πτυχές του σχεδίου.

Θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική ηγεσία για την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής. Είναι εξαιρετικά σημαντική η στενή συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και η πλήρης συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ταχεία επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας.

Για τον σκοπό αυτό και σύμφωνα με το άρθρο 324 της Συνθήκης, προσκάλεσα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντάβιντ Σασόλι και τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ σε σύσκεψη στις 8 Ιουλίου για να κάνουμε απολογισμό της ως τώρα προόδου και να προετοιμάσουμε τις επικείμενες εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Είναι κοινή μας ευθύνη να ολοκληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο ανάκαμψης και να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v