Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη–μυστήριο σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν

Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι συνέβη ένα «περιστατικό» σε κτίριο πυρηνικής μονάδας. Για ενδείξεις σαμποτάζ με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού κάνουν λόγο οι New York Times.

Εκρηξη–μυστήριο σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν

Πυρκαγιά ξέσπασε σε κτίριο στην κύρια μονάδα παραγωγής πυρηνικών καυσίμων στο Ιράν την Πέμπτη, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στο εργοστάσιο στο οποίο η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι παράγει τη νέα γενιά φυγοκεντρικών μηχανών.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι μηχανές αυτές μπορεί να βοηθήσουν την Τεχεράνη να επιτύχει πιο γρήγορα τον στόχο της κατασκευής πυρηνικής βόμβας.

Η Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας του Ιράν αναγνώρισε ότι συνέβη ένα «περιστατικό» στη μονάδα, αλλά δεν το χαρακτήρισε σαμποτάζ. Δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει καταστροφές από μεγάλη έκρηξη. Η οροφή κατέρρευσε, ενώ μεγάλα τμήματα του κτιρίου είχαν μαυρίσει από τη φωτιά.

Αξιωματούχος από χώρα της Μέσης Ανατολής δήλωσε στους New York Times ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό που τοποθετήθηκε εντός της μονάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του πάνω τμήματος του κτιρίου, όπου οι νέες φυγοκεντρικές μηχανές ρυθμίζονται προτού μπουν σε λειτουργία.

Η φωτιά και η έκρηξη σημειώθηκαν εντός της πυρηνικής εγκατάστασης στη Νατάνζ στην ιρανική έρημο.

Το κατεστραμμένο κτίριο βρίσκεται δίπλα στις υπόγειες εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών καυσίμων όπου πριν από μια δεκαετία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποίησαν την κυβερνοεπίθεση με την κωδική ονομασία «Olympic Games». Η επίθεση αυτή, η οποία κράτησε χρόνια, άλλαξε τον υπολογιστικό κώδικα που χρησιμοποιούσαν τα μηχανήματα του Ιράν και κατέστρεψε περίπου 1.000 φυγοκεντρικές μηχανές.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πρόκειται για σαμποτάζ, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να ήταν ατύχημα.

Η χρονική στιγμή του συμβάντος είναι ύποπτη. Μια σειρά από ανεξήγητες πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σε άλλες μονάδες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v