Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σεντένο: Λάθος η «τυφλή» επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες

Προειδοποίηση του απερχόμενου επικεφαλής του Eurogroup για τον κίνδυνο να προκληθεί νέος γύρος ύφεσης, αν η ΕΕ επιστρέψει χωρίς σχέδιο στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σεντένο: Λάθος η «τυφλή» επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες

Ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup προειδοποιεί μέσω των Financial Times να αποφύγει η Ευρώπη την «τυφλή» επιστροφή στους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα μετά την κρίση της πανδημίας, εξηγώντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ύφεση.

Ο Μάριο Σεντένο, που αποχωρεί αυτή την εβδομάδα από τη θέση του προκειμένου να αναλάβει διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη, που έβαλε στον πάγο τους δημοσιονομικούς κανόνες μετά την έλευση του κορωνοϊού (μεταξύ αυτών το όριο του 60% του ΑΕΠ για το χρέος), θα πρέπει να το «ξανασκεφτεί».

«Αυτό που είναι σημαντικό στο δημοσιονομικό μέτωπο τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι ο τρόπος που θα μεθοδεύσουμε την επιστροφή στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, έτσι ώστε να αποφύγουμε να προκαλέσουμε ύφεση», δηλώνει.

«Αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Θα απαιτηθεί ισχυρή επενδυτική στήριξη», συμπληρώνει. «Αυτό είναι αλήθεια για όλες τις χώρες. Η "τυφλή" επιβολή των κανόνων μπορεί να αποδειχτεί μη ρεαλιστική υπό αυτές τις συνθήκες, πληγώνοντας την αξιοπιστία του πλαισίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v