Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα: Φθίνουν γρήγορα τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού

Προβληματίζουν τα ευρήματα Βρετανών επιστημόνων. Από ποιο χρονικό σημείο και μετά υπάρχει μείωση των αντισωμάτων και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με 2η μόλυνση. Τι σημαίνει αυτό για το εμβόλιο.

Ερευνα: Φθίνουν γρήγορα τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού

Τα αντισώματα σε όσους μολύνθηκαν από κορωνοϊό μειώνονται σε διάστημα μηνών, αυξάνοντας το ρίσκο για νέα μόλυνση, υποστηρίζει έρευνα του King College του Λονδίνου.

Η έρευνα παρακολούθησε την πορεία 96 ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Εδειξε ότι τα αντισώματα τείνουν να κορυφώνονται σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, αφότου φάνηκαν τα συμπτώματα και μετά να μειώνονται ταχύτατα τους επόμενους δύο μήνες.

Η έρευνα υπονοεί ότι υπάρχει ρίσκο νέας μόλυνσης και μάλιστα αυτή είναι υψηλότερη για όσους είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, καθώς τα ευρήματα δείχνουν ότι το εύρος της αντίδρασης μέσω αντισωμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα με την οποία νόσησαν.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση για τα αντισώματα σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο των τριών μηνών, για να εξακριβωθεί αν προστατεύουν από νέα μόλυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, ενώ έχουν προεκτάσεις και στο θέμα του εμβολίου, καθώς είναι πιθανό να χρειάζονται συχνές δόσεις ή να βρεθεί τρόπος να διοχετευτεί στον οργανισμό μεγάλος όγκος αντισωμάτων.

Εν τω μεταξύ, η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία Φαν Κέρκοφ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου πως οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 μπορεί να μολυνθούν εκ νέου από τον κορωνοϊό.

Όπως τόνισε η ίδια, μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα μπορεί να εξασθενίσουν μετά από κάποιους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v