Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έξαρση κρουσμάτων επαναφέρει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη

Χτύπημα στην τουριστική βιομηχανία. Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία από Ισπανία. Να μην ταξιδεύουν οι Γάλλοι στην Καταλονία, συστήνει ο Ζ. Καστέξ. Ακυρώσεις σε Χαλκιδική και Πλαταμώνα.

Η έξαρση κρουσμάτων επαναφέρει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη

Απογοήτευση φέρνει στους Ευρωπαίους ταξιδιωτικούς πράκτορες η είδηση για νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από χώρες, μετά την άνοδο των μολύνσεων κορωνοϊού, προκαλώντας πλήγμα στις ελπίδες για αναβίωση της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Ο τουριστικός τομέας της Ισπανίας επιβαρύνεται περισσότερο, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση της Μαδρίτης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η υπουργός Εξωτερικών Arancha González Laya δήλωσε ότι η Ισπανία είναι μία ασφαλής χώρα. Τα σχόλιά της ήρθαν μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ του Σαββάτου ότι οι Βρετανοί που βρίσκονται σε διακοπές στην Ισπανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες κατά την επιστροφή τους, μετά την αύξηση των λοιμώξεων σε τρεις ισπανικές περιοχές.

Την ίδια ώρα, η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες πως αποφάσισε να ακυρώσει όλες τα προγραμματισμένα πακέτα διακοπών της στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τα μέτρα που έλαβε η Βρετανία.

Η Γαλλία αντέδρασε με παρόμοιο τρόπο, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ να λέει την Παρασκευή ότι «συστήνουν έντονα» να μην ταξιδεύουν στη βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας, στην Καταλονία, ένα από τα μέρη που έχει καταγράψει μεγάλη αύξηση στις περιπτώσεις Covid-19.

Η Γαλλία είπε επίσης ότι οποιοσδήποτε ταξιδιώτης φτάνει από μια λίστα 16 χωρών εκτός της ΕΕ, όπου ο ιός κυκλοφορεί πολύ έντονα, θα υπόκειται σε υποχρεωτικά τεστ στα γαλλικά αεροδρόμια και λιμάνια. Για επιβάτες που προέρχονται από τέσσερις από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η Γαλλία ζητά να υπάρχει αρνητικό τεστ που να έχει γίνει τρεις ημέρες πριν από την πτήση.

Στη Γερμανία υπήρξε επίσης αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, την οποία απέδωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ορισμένες περιοχές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Είπε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγκάσουν τους ταξιδιώτες να κάνουν τεστ κορωνοϊού κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν υπάρξει περισσότερα από 16 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε 188 χώρες ενώ περισσότερα από 640.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την Παρασκευή καραντίνα 10 ημερών για τους ανθρώπους που επιστρέφουν από την Ισπανία. Οι πολίτες έχουν εμφανίσει ήδη δείγματα έλλειψης αντοχών. Στη Σερβία η έξαρση κρουσμάτων οδήγησε τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Αλεξάνταρ Βούσιτς σε προσπάθεια να επιβάλλει περιορισμούς κυκλοφορίας, για να αλλάξει τροχιά λόγω βίαιων διαδηλώσεων.

Η Κροατία, η οποία βασίζεται στον τουρισμό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, από τα lockdown πήγε στο άλλο άκρο και αγκάλιασε το Σουηδικό μοντέλο, χωρίς κανέναν περιορισμό σε καταστάματα, μπαρ, εστιατόρια και την κυκλοφορία των πολιτών. 

Αλλες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να επιβάλλουν επίσης περιορισμούς. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν με αεροπλάνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, από την Τρίτη, θα επιτρέπεται να επιβιβάζονται στην πτήση τους μόνο εάν έχουν αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν φτάσουν στο αεροπλάνο.

Και οι δύο χώρες έχουν αύξηση των περιπτώσεων κορωνοϊού αυτό τον μήνα, με τις νέες μολύνσεις Covid-19 να αυξάνονται τέσσερις φορές στη Ρουμανία και κατά 50% στη Βουλγαρία. Οι ξενοδόχοι στη Χαλκιδική και τον Πλαταμώνα, τα παραθαλάσσια θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας που είναι δημοφιλή στους παραθεριστές από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, δήλωσαν ότι οι ακυρώσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v