Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέσμευση Fed για μηδενικά επιτόκια «όσο χρειαστεί»

Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η αμερικανική οικονομία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας, τονίζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% τα επιτόκια. Aρκετά κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα η ανάπτυξη.

Δέσμευση Fed για μηδενικά επιτόκια «όσο χρειαστεί»

Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια την Τετάρτη, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει στο επίπεδο αυτό για όσο καιρό χρειαστεί για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού.

«Μετά από σημαντικές πτώσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες αλλά παραμένουν αρκετά κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στο ξεκίνημα της χρονιάς» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. 

Όλα τα μέλη της επιτροπής FOMC ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0% με 0,25%, επίπεδο στο οποίο βρίσκονται από τις 15 Μαρτίου.

«Η Επιτροπή δεσμεύεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο αυτό μέχρι να είναι βέβαιη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και είναι σε τροχιά για να επιτύχει τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η οικονομία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας»  υπογραμμίζεται.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Fed αναφέρει στην ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει τις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων και στεγαστικών δανείων με ρυθμό 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. 

Το ανακοινωθέν της Fed επαναλαμβάνει ότι η πανδημία «εγείρει σημαντικά ρίσκα για το οικονομικό outlook».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση που δημοσίευσε την Τετάρτη, η Fed σημειώνει ότι θα παρατείνει τις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων και τον προσωρινό μηχανισμό repo για τις ξένες κεντρικές τράπεζες ως τις 31 Μαρτίου.

Πάουελ: Ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης

Oι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει σημάδια ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα μέτρα για τον έλεγχό του έχουν αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα» υπογράμμισε.

Ο κ. Πάουελ διευκρίνισε ότι δεν έχουν αποδυναμωθεί όλοι οι τομείς της οικονομίας, αναφέροντας ως εξαίρεση τον στεγαστικό τομέα. Τόνισε ωστόσο ότι συνολικά «τα στοιχεία καταδεικνύουν μια επιβράδυνση στον ρυθμό της ανάκαμψης».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η οικονομία χρειάζεται στήριξη όχι μόνο από τη νομισματική πολιτική αλλά και από τη δημοσιονομική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v