Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» EBA για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών σε μοχλευμένα δάνεια

Σε δείγμα 26 τραπεζών η έκθεση στα μοχλευμένα δάνεια ανέρχεται στα 400 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.

«Καμπανάκι» EBA για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών σε μοχλευμένα δάνεια

Κάποιες τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μεγάλη έκθεση σε μοχλευμένα δάνεια υψηλού ρίσκου τα οποία θα δυσκολευτούν να ξεφορτωθούν αν αλλάξει το επενδυτικό κλίμα λόγω της πανδημίας, προειδοποίησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Τα μοχλευμένα δάνεια είναι δάνεια που χορηγούνται σε υπερχρεωμένες εταιρείες οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κατηγορία «junk».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η EBA ανέφερε ότι οι έκθεση σε μοχλευμένα δάνεια σε ένα δείγμα 26 τραπεζών ανέρχεται στα 400 δισ. ευρώ. Αν και το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του συνολικού τους ενεργητικού, τα δάνεια είναι συγκεντρωμένα σε λίγες μεγάλες και εξαιρετικά διασυνδεδεμένες τράπεζες, τόνισε η EBA.

«Καθώς η πανδημία και τα παρεπόμενα οικονομικά lockdown πλήττουν τη δυνατότητα των μοχλευμένων δανειστών να αποπληρώσουν τα χρέη τους, κάποιες τράπεζες μπορεί να υποστούν απώλειες» υπογράμμισε η εποπτική αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v