Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βυθίστηκε 15% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο

Η πανδημία της Covid-19, τα αυστηρά lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έδωσαν «χτύπημα» στην οικονομία. Συρρίκνωση 10,1% για τη Γερμανία, 13,8% για τη Γαλλία, 18,5% για την Ισπανία και 12,4% για την Ιταλία.

Βυθίστηκε 15% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο

Γκρεμίστηκε η οικονομία της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το ΑΕΠ υποχώρησε 12,1% στην ευρωζώνη και 11,9% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Ηταν η πιο απότομη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Η τριμηνιαία πτώση ήταν κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει κατά 12,0%, ενώ ήρθε μετά την αρνητική κίνηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, η βουτιά του ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν 15,0% ενώ στην ΕΕ υποχώρησε κατά 14,4%.

To πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε αυστηρά lockdown και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ιστορικό 7,75% το 2020 και να ανακάμψει κατά μόλις 6,25% το 2021. Παράλληλα, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 9,5%, από 7,5% που ήταν το 2019.

Η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Πολωνία είναι οι μόνες χώρες που αναμένονται να επιστρέψουν σε επίπεδα οικονομικής παραγωγής του 2019, μέχρι τα τέλη του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί με τον ιό και πάνω από 137.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Βουτιά» 10,1% κατέγραψε η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τότε που άρχισαν να υπολογίζονται σε τριμηνιαία βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ για τη Γερμανία, το 1970», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η πτώση του ΑΕΠ εξαΰλωσε οικονομική ανάπτυξη σχεδόν δέκα ετών σε προσαρμοσμένη βάση.

Ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε η Γαλλία, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατρακύλα. Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε. Η μείωση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο πάντως ήταν μικρότερη από ό,τι ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών του ίδιου του INSEE (προέβλεπε -17% τον Ιούνιο).

Κατά 18,5% βούτηξε το ισπανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τον Guardian. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για 16,6%.

Συρρίκνωση 12,4% για το ιταλικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση επίσης. Ηταν ωστόσο καλύτερο από τις προβλέψεις για πτώση 15%.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός ήταν στο 0,3%.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή είχαν τα είδη διατροφής, το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού (+2,0% από +3,2% τον Ιούνιο). 

Κατρακύλα 32,9% για την αμερικανική οικονομία

Την ίδια ώρα, μόλις χθες Πέμπτη, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο βυθίστηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εν μέσω πανδημίας Covid-19, που κράτησε τους Αμερικανούς στο σπίτι και τις Πολιτείες σε lockdown. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940. Oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο -34,7%.

Συγκριτικά, στο χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 καταγράφηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%, το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Την κατάρρευση της οικονομίας έφερε η «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών, που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v