Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για τον Λίβανο

Αυτή η νέα χρηματοδότηση προστίθεται στα 33 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν στην τηλεφωνική συνομιλία της Πέμπτης με τον Πρόεδρο του Λιβάνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για τον Λίβανο

Στη διεθνή διάσκεψη για την παροχή βοήθειας και στήριξης στη Βηρυτό και στον λαό του Λιβάνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε για νέα χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών όσων επλήγησαν από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου. Αυτή η νέα χρηματοδότηση προστίθεται στα 33 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν στην τηλεφωνική συνομιλία της Πέμπτης με τον Πρόεδρο του Λιβάνου.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, που εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάσκεψη, δήλωσε: «Η ΕΕ έχει παράσχει τη βοήθειά της προς τον Λίβανο αμέσως μετά την έκρηξη, κινητοποιώντας εκατοντάδες ειδικούς σε θέματα έρευνας και διάσωσης και αποστέλλοντας ιατρική βοήθεια στη Βηρυτό. Ευχαριστώ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μετουσιώνουν την αλληλεγγύη σε πράξη. Καθώς αυξάνονται οι ανάγκες, παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες. Στις κρίσιμες αυτές ώρες, η ΕΕ παρέχει καταφύγιο, επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, νερό και αποχέτευση, καθώς και επισιτιστική βοήθεια. Δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε στο πλευρό του λαού του Λιβάνου σήμερα αλλά και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να τον βοηθήσουμε να ανακάμψει».

Η νέα αυτή ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ θα διοχετεύεται σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, σε ΜΚΟ και σε διεθνείς οργανισμούς και θα παρακολουθείται στενά. Η βοήθεια αυτή θα ωφελήσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ αυτών και τα άτομα που έχουν πληγεί περισσότερο, και θα καλύψει βασικές ανάγκες.

Η ΕΕ είναι κορυφαίος υποστηρικτής του Λιβάνου, έχοντας παράσχει βοήθεια ύψους άνω των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2011, εκ των οποίων πάνω από 660 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Η αντίδραση της ΕΕ στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η σημερινή χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στις εν εξελίξει δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Η αποστολή περίπου 300 άριστα εκπαιδευμένων εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στην έρευνα και διάσωση, τη χημική αξιολόγηση, καθώς και ιατρικών ομάδων
  • Η βοήθεια σε είδος που περιλαμβάνει επείγοντα ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και προμήθειες, καθώς και στολές χημικής προστασίας
  • Ενα στρατιωτικό σκάφος με ικανότητα μεταφοράς ελικοπτέρου για ιατρική εκκένωση, καθώς επίσης και ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό
  • Η ενεργοποίηση του συστήματος δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus για την αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v