Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στον Λίβανο

Η απόφαση ήρθε υπό την πίεση καθημερινών οργισμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για τη φονική έκρηξη. Σε κλοιό συγκεντρώσεων ξανά η βουλή.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στον Λίβανο

Η κυβέρνηση του Χασάν Ντιάμπ στον Λίβανο, παραιτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όπως έκανε γνωστό αρχικά ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χαμάντ Χασάν, μετά από συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

«Ολόκληρη η κυβέρνηση παραιτήθηκε» δήλωσε ο κ. Χασάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αργότερα προχώρησε σε ανακοίνωση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβει στο προεδρικό παλάτι για να ενημερώσει επίσημα τον πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Άουν για την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και του ζήτησε να παραμείνει στο πόστο του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, κατέστησε την παραδοσιακή πολιτική τάξη υπεύθυνη για τις αποτυχίες της, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά» που οδήγησε σε «αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα».

«Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους Λιβανέζους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από τις πολυήμερες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, με αφορμή την φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Ντιάμπ και το υπουργικό του συμβούλιο, θα παραμείνουν προσωρινά στα πόστα τους, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις ενάντια στο καθεστώς στους δρόμους της Βηρυτού.

Νωρίτερα παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου Γάζι Ουάζνι, βασικός διαπραγματευτής ενός σχεδίου "διάσωσης" με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την έξοδο από την οικονομική κρίση, υπό το β'αρος των μαζικών αντιδράσεων στη χώρα μετά την θανατηφόρα έκρηξη στη Βηρυτό.

Ετοίμασε την επιστολή παραίτησής του και την πήρε μαζί του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον υπουργό και τοπικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για την τέταρτη παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης του προέδρου Μισέλ Αούν, με τελευταία εκείνη της υπουργού Δικαιοσύνης.

Χθες παραιτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Λιβάνου από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, υπό τη μαζική πίεση των οργισμένων διαδηλώσεων, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση έχασε σειρά ευκαιριών για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

 

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, 4 Αυγούστου, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 158 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 6.000, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Η έκρηξη, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, προκλήθηκε από το νιτρικό αμμώνιο 2.750 τόνων που είχε κατασχεθεί το 2014 και είχε αποθηκευτεί στο λιμάνι από τότε.

Η έκρηξη προκάλεσε επίσης σημαντική ζημιά στην πόλη, έχοντας ισοπεδώσει ή καταστρέψει δεκάδες σπίτια.

Το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ μάλιστα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε τέσσερα υπουργεία και το σύνδεσμο τραπεζών.

Τέλος, κατά τις συγκεντρώσεις ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και 700 άτομα τραυματίστηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v