Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 65% στις επενδύσεις σε ακίνητα από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία

Αδεια τα γραφεία παγκοσμίως, μισογεμάτα τα ξενοδοχεία, ενώ οι λιανικές εταιρείες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Τα funds κάνουν πίσω από τις επενδύσεις που κάποτε θεωρούνταν αξιόπιστες. Τα logistics και το μεγάλο ερώτημα.

Βουτιά 65% στις επενδύσεις σε ακίνητα από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία

Η πανδημία Covid-19 ανάγκασε τα κρατικά επενδυτικά ταμεία να επανεξετάσουν αυτό που προηγουμένως ήταν αδιανόητο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, με τα κεντρικά γραφεία να είναι κενά σε όλο τον κόσμο, τα ξενοδοχεία να είναι μισογεμάτα και τις λιανικές εταιρείες να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, τα funds κάνουν πίσω από πολλές επενδύσεις σε ακίνητα που υπήρξαν εδώ και καιρό το βασικό στήριγμα των στρατηγικών τους.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία (SWFs) επένδυσαν 4,4 δισ. δολάρια στον τομέα, τους πρώτους επτά μήνες του 2020, κατά 65% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με μη δημοσιευμένα στοιχεία που παρείχε στο Reuters η Global SWF, ειδικός στον κλάδο δεδομένων.

Η φύση των επενδύσεων σε ακίνητα αλλάζει επίσης, με τα funds να επενδύουν όλο και περισσότερο σε χώρους logistics, όπως οι αποθήκες, εν μέσω έκρηξης στο διαδικτυακό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώνοντας παράλληλα τις συμφωνίες για γραφεία και κτίρια λιανικής.

Eνα μεγάλο ερώτημα είναι αν οι αλλαγές είναι διαρθρωτικές για τα funds, για τα οποία η ιδιοκτησία είναι βασική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, στο 8% περίπου των συνολικών χαρτοφυλακίων τους κατά μέσο όρο, ή μια προσωρινή απάντηση σε ένα τεράστιο, απροσδόκητο και άγνωστο παγκόσμιο γεγονός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v