Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή στρατηγικής από τη Fed για τον πληθωρισμό

Σε μια κίνηση που ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ισχυρό update» της πολιτικής της, η Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού».

Αλλαγή στρατηγικής από τη Fed για τον πληθωρισμό

Μεγάλη αλλαγή πολιτικής ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ την Πέμπτη, σύμφωνα με το CNBC. 

Σε μια κίνηση που ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε «ισχυρό update» της πολιτικής της, η Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού». Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα», μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτό τον στόχο.

Επίσης σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έχει την τάση να επιτρέπει στον πληθωρισμό να κινείται υψηλότερα από τον κανονικό στόχο του 2% πριν από την αύξηση των επιτοκίων.

Η εκτίμηση των αγορών είναι ότι με τη νέα στρατηγική η Fed θα είναι σε θέση να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για περισσότερο χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφηκε άμεσα μεγάλη πτώση στα επιτόκια του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Η τελευταία μετατόπιση της πολιτικής οφείλεται σε «υποκείμενες αλλαγές» στην οικονομία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης εκτιμώμενης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και του συνεχούς χαμηλότερου πληθωρισμού.

Εκτός από την αλλαγή του πληθωρισμού, η Fed άλλαξε την προσέγγισή της όσον αφορά την απασχόληση με τρόπο που θα εστιάζει σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος εισοδήματος.

Η νέα διατύπωση για την απασχόληση αναφέρει ότι η προσέγγιση της κατάστασης των θέσεων εργασίας θα είναι ενήμερη για τις «εκτιμήσεις της Fed όσον αφορά τις ελλείψεις της απασχόλησης από το μέγιστο επίπεδό της». Η προηγούμενη έκφραση έκανε λόγο για «αποκλίσεις» από το μέγιστο επίπεδο.

Ενώ η αλλαγή φαίνεται να είναι θέμα διατύπωσης και λεξιλογίου, ο Πάουελ είπε ότι είναι σημαντική.

«Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας για τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα για πολλούς με χαμηλό και μέτριο εισόδημα», είπε. «Αυτή η αλλαγή μπορεί να φαίνεται ανεπαίσθητη, αλλά αντανακλά την άποψή μας ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να προκαλέσει ξέσπασμα πληθωρισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v