Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο -0,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

Την τελευταία φορά που οι τιμές σημείωσαν ετήσια πτώση στην ευρωζώνη ήταν τον Μάιο του 2016, όταν διολίσθησαν κατά 0,1%. Κατά 0,6% αυξήθηκε ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή. Στο 7,9% «τσίμπησε» η ανεργία τον Ιούλιο.

Στο -0,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

Υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, έναντι προσδοκίας για μικρή άνοδο. Την κίνηση οδήγησε η απότομη πτώση των τιμών Ενέργειας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 0,2% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου εκτιμούσαν ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Την τελευταία φορά που οι τιμές σημείωσαν ετήσια πτώση στην ευρωζώνη ήταν τον Μάιο του 2016, όταν διολίσθησαν κατά 0,1%.

Βουτιά έκαναν οι τιμές Ενέργειας, κατά 7,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, μετά την πτώση κατά 8,4% του Ιουλίου.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,4% σε μηνιαία βάση και στο +0,6% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του δομικού δείκτη, κατά 1,1%.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι κοντά, αλλά χαμηλότερα, από το 2%.

Η Eurostat επίσης ανακοίνωσε ότι η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη, στο 7,9% τον Ιούλιο, σημειώνοντας ωστόσο άνοδο από το 7,7% του Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v