Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αργεντινή απέφυγε άτακτη χρεοκοπία

Αυτή τη φορά δεν θα πληρώσουν το χρέος αυτοί που έχουν τα λιγότερα, τόνισε ο πρόεδρος της Αργεντινής. Εξοικονόμηση $37,7 δισ. σε βάθος δεκαετίας αναμένει από τη συμφωνία ο ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γκουζμάν.

Η Αργεντινή απέφυγε άτακτη χρεοκοπία

Η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι οι πιστωτές της αποδέχτηκαν «μαζικά» την πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους 65 δισ. δολαρίων, αποφεύγοντας μια νέα άτακτη χρεοκοπία και μια πολυετή νομική διαμάχη στα διεθνή δικαστήρια.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, ο υπουργός Οικονομικών Μάρτιν Γκουζμάν δήλωσε ότι το 93,55% των ομολογιούχων αποδέχτηκε την πρόταση και η χώρα θα γλιτώσει 37,7 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας.

«Η πρόταση κέρδισε τη μαζική αποδοχή των πιστωτών μας λόγω του διαλόγου που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες» ανέφερε ο κ. Γκουζμάν.

Ο Αργεντινός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ χαιρέτισε τη συμφωνία. «Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη των Αργεντινών επειδή κάναμε αυτά που είπαμε. Αυτή τη φορά δεν θα πληρώσουν το χρέος αυτοί που έχουν τα λιγότερα», τόνισε.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες που στήριξαν τις προσπάθειες της χώρας του για διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και τον πάπα Φραγκίσκο.

Η συμφωνία είναι προϊόν πολλών μηνών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής και τους μεγάλους ομολογιούχους, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Ashmore Group και Fidelity Investments.

Η χώρα και οι πιστωτές διαφωνούσαν για το ζήτημα του μεγέθους της αναβολής που θα έπαιρνε η αποπληρωμή του χρέους, τη νομική γλώσσα στα συμβόλαια των ομολόγων, τον τρόπο πληρωμής του τόκου στους τίτλους που θα εκδίδονταν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του ποσού του «κουρέματος» στο αρχικό κεφάλαιο.

Τον Μάιο, η Αργεντινή είχε αθετήσει πληρωμή ομολόγου για ένατη φορά στην ιστορία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v