Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ροές από Ελλάδα προς Γερμανία με... διπλές αιτήσεις ασύλου

Τι αναφέρουν πληροφορίες της Welt από έκθεση του Gasim. Αυξάνονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο. «Οι Έλληνες ενισχύουν την προστασία των συνόρων», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ροές από Ελλάδα προς Γερμανία με... διπλές αιτήσεις ασύλου

Στο κυριακάτικό της φύλλο η Welt προχωρά σε μια αποκάλυψη για το προσφυγικό, μεταδίδει η Deutsche Welle. Ο αρθρογράφος της επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim).

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τα μέσα Ιουνίου έχει αυξηθεί αισθητά η μετανάστευση από αέρος από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.

Πρόκειται για ανθρώπους που τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Επιτρέπεται να ταξιδεύουν, ωστόσο έχουν δικαίωμα να διαμείνουν σε άλλη χώρα του Σένγκεν μέχρι 90 ημέρες τον χρόνο.

Η έκθεση αναφέρει ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες μετανάστευσης εκδίδουν όλο και περισσότερα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες». Και ο αρθρογράφος διευκρινίζει:

«Σε πρόσφυγες με διεθνή αναγνώριση δίνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν εντός των χωρών Σένγκεν αεροπορικώς ή μέσω των χερσαίων συνόρων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία, διότι ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα αφού εισέλθουν στη χώρα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εκ νέου προστασία».

Η εφημερίδα εξηγεί ότι προηγουμένως καταστρέφουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν και πάλι να κάνουν νέα αίτηση και να παραμείνουν στη Γερμανία.

Στην έκθεση επισημαίνεται η δυσκολία για τη γερμανική κυβέρνηση: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει περισσότερους πρόσφυγες αλλά δεν προσφέρει μόνιμη διαμονή και δίνει λίγες ευκαιρίες δουλειάς, αντ’ αυτών όμως ελευθερία να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Την προσοχή πολλών Γερμανών αρθρογράφων συγκέντρωσαν επίδης οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω του Εβρου όπως καταγράφονται τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

«Περισσότεροι αστυνομικοί, οι Έλληνες ενισχύουν την προστασία των συνόρων στον Έβρο» ενημερώνει τους αναγνώστες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στέλνει ο Ερντογάν και πάλι πρόσφυγες στα σύνορα; Η Ελλάδα μεταφέρει μονάδες», γράφει η die Welt.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v