Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίσω 25 χρόνια πήγε η πρόοδος στην Υγεία λόγω Covid-19

Το ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε κατά 7% και η κάλυψη με τακτικά εμβόλια μειώνεται σε επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990, επισημαίνεται στην έκθεση του Bill & Melinda Gates Foundation.

Πίσω 25 χρόνια πήγε η πρόοδος στην Υγεία λόγω Covid-19

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σταμάτησε και αντέστρεψε την παγκόσμια πρόοδο στην υγεία, προκαλώντας οπισθοδρόμηση 25 ετών και εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών και της φτώχειας, προειδοποιεί έκθεση του Bill & Melinda Gates Foundation.

Εξαιτίας της Covid-19, το ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε κατά 7% και η κάλυψη με τακτικά εμβόλια -ένας καλός αντιπροσωπευτικός δείκτης για τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων υγείας- μειώνεται σε επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990, επισημαίνεται στην έκθεση του ιδρύματος αυτού.

«Πρόκειται για μια τεράστια οπισθοδρόμηση», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα πορίσματα της έκθεσης ο Μπιλ Γκέιτς, συμπρόεδρος του ιδρύματος αυτού και ένας από τους εξέχοντες φιλανθρώπους που χρηματοδοτούν την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη.

Η έκθεση αυτή, η οποία ιχνηλατεί την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs), για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας, συμπεραίνει ότι φέτος, βάσει σχεδόν όλων των δεικτών, ο κόσμος οπισθοδρόμησε.

Παράλληλα με την πτώση των ποσοστών τακτικού εμβολιασμού, η οποία σύμφωνα με την έκθεση, «σε 25 εβδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω περίπου 25 χρόνια», τα αυξανόμενα επίπεδα της φτώχειας και της οικονομικής ζημίας από την πανδημία ενισχύουν τις ανισότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η πανδημία είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες, στις κοινότητες φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων και στους ανθρώπους που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

«Έπειτα από 20 συναπτά έτη μείωσης της ακραίας φτώχειας, τώρα είδαμε μια αναστροφή», δήλωσε ο Μαρκ Σούζμαν, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Γκέιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Είχαμε σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους που εξωθήθηκαν ξανά στην ακραία φτώχεια. Πρόκειται για περισσότερο από ένα εκατομμύριο (ανθρώπους) την εβδομάδα από τότε που ενέσκηψε ο ιός», σημείωσε.

Η έκθεση αυτή επικαλείται προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει των οποίων παρά τα 18 τρισ. δολάρια που ήδη δαπανώνται για να τονωθούν οι οικονομίες ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 12 τρισ. δολάρια ή περισσότερα ως το τέλος του 2021 -πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια απώλεια ΑΕΠ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μολονότι το τοπίο είναι ζοφερό αυτή τη στιγμή, ο Γκέιτς τόνισε ότι έχει την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αναδυθεί από την πανδημία και θα ξαναρχίσει να προοδεύει προς τους στόχους του για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.

«Είτε μας πάρει δύο χρόνια είτε ακόμη και τρία, πιστεύουμε όντως ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε και θα επανέλθουμε στην πορεία μας», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v