Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα Fed για μηδενικά επιτόκια ως το τέλος του 2023

Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές treasuries για να στηρίξουν την οικονομία. Μειοψήφισαν δύο αξιωματούχοι. Βλέπει μικρότερη ύφεση το 2020. Υποβάθμισε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2021 και το 2022.

Σήμα Fed για μηδενικά επιτόκια ως το τέλος του 2023

Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed τονίζει ότι «αναμένει να διατηρήσει μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική» μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% κατά μέσο όρο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν στο 2%.

Το νέο ανακοινωθέν αντανακλά το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας με βάση το οποίο ο πληθωρισμός θα επιτρέπεται να υπερβαίνει το 2% μετά από περιόδους χαμηλών πιέσεων στις τιμές.

Η απόφαση της Fed λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Ο Ρόμπερτ Κάπλαν τάχθηκε υπέρ μιας «μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά τα επιτόκια», ενώ ο Νέελ Κασκάρι ήθελε η Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια μέχρι ο «δομικός πληθωρισμός να αγγίξει το 2% σε σταθερή βάση».

Οι αξιωματούχοι της Fed υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν διαθέσιμα για να στηρίξουν την οικονομία. Επαναλαμβάνουν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και στεγαστικά δάνεια «τουλάχιστον με τον σημερινό ρυθμό ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Με βάση τις προβλέψεις τους, οι αξιωματούχοι βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα ως το τέλος του 2023, αν και τέσσερις αξιωματούχοι αναμένουν μία τουλάχιστον αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2023.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2020, αλλά υποβάθμισε αυτές για το 2021 και 2022. Συγκεκριμένα, η Fed προβλέπει πλέον ύφεση 3,7% τη φετινή χρονιά έναντι πρόβλεψης για ύφεση 6,5% προηγουμένως. Για το 2021 υποβάθμισε την ανάπυξη στο 4% από 5% και για το 2022 στο 3% από 3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v