Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 25ετίας οι μετοχές της HSBC

Αναφορές ύποπτης δραστηριότητας που είχαν υποβάλλει οι τράπεζες στο FinCen δείχνουν μεταφορά μεγάλων ποσών παράνομων κεφαλαίων μέσα σε 20 χρόνια. Πώς σχολιάζουν οι HSBC και Standard Chartered.

Σε χαμηλό 25ετίας οι μετοχές της HSBC

Οι μετοχές των HSBC και Standard Chartered καταγράφουν ισχυρές απώλειες σήμερα, μετά τα δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν πως οι δυο αυτές τράπεζες, καθώς και άλλες, φέρονται να μετέφεραν μεγάλα ποσά παράνομων κεφαλαίων σε διάστημα σχεδόν δυο δεκαετιών, παρά τις προειδοποιητικές ενδείξεις για την προέλευση των χρημάτων, μεταδίδει το Reuters.

Τα σχετικά δημοσιεύματα στο BuzzFeed και σε άλλα μέσα ενημέρωσης βασίζονται σε διαρροή αναφορών ύποπτης δραστηριότητας (SARs) που είχαν υποβάλλει οι τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Financial Crimes Enforcement Network (FinCen) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις αυτές δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικοί και χρηματοπιστωτικοί φορείς στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη ροή «βρώμικου χρήματος», παρά τις επενδύσεις και τα πρόστιμα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επιβληθεί σε τράπεζες την τελευταία δεκαετία, σχολιάζει το Reuters.

Οι μετοχές της HSBC υποχωρούσαν κατά σχεδόν 4,5% νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995, ενώ της Standard Chartered κατέγραφαν απώλειες που πλησίαζαν το 4%.

Οι HSBC και Standard Chartered είναι μεταξύ των παγκόσμιων τραπεζών που έχουν πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα τα τελευταία χρόνια για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και των κανόνων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, περισσότερες από 2.100 SARs, που από μόνες τους πάντως δεν αποτελούν απαραίτητα απόδειξη αδικοπραξίας, αποκτήθηκαν από το BuzzFeed News και μοιράστηκαν στο International Consortium of Investigative Journalists και άλλα ΜΜΕ.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν πληροφορίες για συναλλαγές άνω των 2 τρισ. δολαρίων από το 1999 μέχρι το 2017, που είχαν επισημανθεί ως ύποπτα από τα τμήματα εσωτερικής συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ICIJ αναφέρει πως τα έγγραφα αυτά που διέρρευσαν είναι ένα κλάσμα μόνο των αναφορών που είχαν υποβληθεί στο FinCen. Οι HSBC και Standard Chartered είναι μεταξύ των πέντε τραπεζών που εμφανίζονται συχνότερα στα έγγραφα, κατά το ICIJ.

Οι SARs έδειξαν πως οι τράπεζες συχνά μετέφεραν κεφάλαια για εταιρείες εγγεγραμμένες σε offshore φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, και συχνά δεν γνώριζαν τον πραγματικό κάτοχο του λογαριασμού. Κατά τα δημοσιεύματα, το προσωπικό των μεγάλων τραπεζών συχνά κατέφευγε σε αναζήτηση στο Google προκειμένου να βρει ποιος βρίσκονταν πίσω από μεγάλες συναλλαγές.

Σε ανακοίνωσή της προς το Reuters, η HSBC ανέφερε χθες πως «όλες οι πληροφορίες που παρέχει το ICIJ είναι ιστορικές» και πως από το 2012 «η HSBC έχει ξεκινήσει ένα πολυετές ταξίδι για να μεταρρυθμίσει την ικανότητά της να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα σε περισσότερες από 60 δικαιοδοσίες».

Η Standard Chartered από την πλευρά της ανέφερε πως «παίρνουμε την ευθύνη μας να πολεμήσουμε το οικονομικό έγκλημα εξαιρετικά σοβαρά και έχουμε επενδύσει σημαντικά στα προγράμματα συμμόρφωσής μας.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v