Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Σε προ Covid εποχή η παγκόσμια ανάπτυξη έως τα μέσα 2021

Πιο ισχυρή η οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων μηνών διεθνώς, από αυτή που ανέμενε προηγουμένως η γερμανική τράπεζα. Αναθεωρεί την πρόβλεψη για το ΑΕΠ φέτος και το 2021. Από πού βλέπει να προκαλείται αυξημένος κίνδυνος οικονομικής κρίσης.

Deutsche Bank: Σε προ Covid εποχή η παγκόσμια ανάπτυξη έως τα μέσα 2021

Η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα επιστρέψει σε επίπεδο προ πανδημίας έως τα μέσα του 2021, μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων μηνών, όπως δήλωσε η Deutsche Bank τη Δευτέρα. Ωστόσο, τα φουσκωμένα επίπεδα χρέους και η αλλαγή πολιτικής θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Peter Hooper, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομικής έρευνας, σημειώνει προς τους πελάτες: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τα βάθη της κατάρρευσης της Covid-19 τον περασμένο χειμώνα και άνοιξη έχει προχωρήσει σημαντικά πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπαμε».

«Καθώς το τρίτο τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, εκτιμάμε ότι το επίπεδο του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει περίπου κατά το ήμισυ επιστρέψει σε σημείο προ κορωνοϊού και βλέπουμε πλέον ότι το ταξίδι αυτό ολοκληρώνεται στα μέσα της επόμενης χρονιάς, δύο τρίμηνα νωρίτερα από την προηγούμενη εκτίμησή μας».

Η Deutsche αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το παγκόσμιο ΑΕΠ, αναμένοντας πλέον να συρρικνωθεί κατά 3,9% φέτος, μετά την πρόβλεψη Μαΐου για συρρίκνωση 5,9% το 2020. Για το 2021, αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 5,6% από 5,3% προηγουμένως.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχει επίσης μεγάλη αβεβαιότητα και δυνητικά προβλήματα μπροστά μας.

Οι φόβοι για το δεύτερο κύμα μολύνσεων κορωνοϊού που κερδίζουν έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, ενώ και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που είναι πολύ κοντά, προστίθενται στο μείγμα. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη ένα σκληρό σοκ από το Brexit παραμένει κίνδυνος, αναφέρει η Deutsche.

Και η αλλαγή στη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

«Η επέκταση του χρέους και η δυνητική υπερτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που τροφοδοτήθηκαν από την αναγκαστικά εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική θέτουν σοβαρό κίνδυνο μίας επικείμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να απομακρύνονται από τη χαλαρή πολιτική», γράφει ο Hooper. «Τυχόν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό θα ενίσχυαν αυτό τον κίνδυνο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v