Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναβάλνι: Ζήτησε πίσω τα ρούχα του ως αποδεικτικά στοιχεία για το δηλητήριο

«Στο σώμα μου βρέθηκε Novichok και η μόλυνση λόγω επαφών είναι αρκετά πιθανή», γράφει ο Ναβάλνι και απαιτεί «να πακετάρουν προσεκτικά τα ρούχα μου σε συσκευασία σελοφάν και να μου τα επιστρέψουν».

Ναβάλνι: Ζήτησε πίσω τα ρούχα του ως αποδεικτικά στοιχεία για το δηλητήριο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε ανάρτηση του στο δικό του μπλογκ ζητάει να του επιστραφούν τα ρούχα που φορούσε στις 20 Αυγούστου όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Όμσκ, καθώς θεωρεί ότι μπορούν να συνιστούν σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για το ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη δηλητηρίαση του.

«Πριν δώσουν την άδεια για να με μεταφέρουν στη Γερμανία, μου έβγαλαν όλα τα ρούχα και με έστειλαν γυμνό. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι στο σώμα μου βρέθηκε Novichok και η μόλυνση λόγω επαφών είναι αρκετά πιθανή, τα ρούχα μου είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο», γράφει ο Ναβάλνι και απαιτεί «να πακετάρουν προσεκτικά τα ρούχα μου σε συσκευασία σελοφάν και να μου τα επιστρέψουν»

Ο Ναβάλνι για πρώτη φορά γράφει ο ίδιος ότι «προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με δηλητηριώδη ουσία που χρησιμοποιεί ο στρατός». Παράλληλα επισείει την προσοχή στο γεγονός ότι έχει λήξει η προθεσμία διενέργειας «προανακριτικής διαδικασίας» όσον αφορά στην υπόθεση του, καθώς έχουν περάσει από την ημέρα της δηλητηρίασης του ήδη 30 ημέρες.

Ο Ναβάλνι επισημαίνει ότι δύο ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία, καθώς και το γερμανικό ειδικό εργαστήριο του γερμανικού στρατού, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του Novichok στον οργανισμό του. «Ωστόσο στη ρωσική πολιτική και νομική πραγματικότητα αυτό δεν υπάρχει…«Στην Ρωσία δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά υπάρχει ‘προανακριτική διαδικασία’ για την εισαγωγή μου στο νοσοκομείο. Δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έπεσα σε κώμα όταν ήμουν στο αεροπλάνο, αλλά ότι γλίστρησα στο σουπερμάρκετ και έσπασα το πόδι μου» γράφει ο Ναβάλνι.

Ο Αλεξεί Ναβάλνι ευχαριστεί για τη συμπαράσταση την σύζυγό του Γιούλια καθώς όπως λέει «έγινε καλά χάρη σ’ αυτήν». «Η κάθε έλευση της ήταν στην κυριολεξία θεραπευτική και η προσδοκία της αναμονής ήταν σαν ντοπαμίνη. Όπως και να ακούγεται η επεξήγηση της επιστήμης και της ιατρικής, τώρα γνωρίζω επακριβώς από τη δική μου πείρα, ότι η αγάπη θεραπεύει και σε επαναφέρει στην ζωή. Γιούλια, εσύ με έσωσες και ας το γράψουν αυτό στα συγγράμματα της νευροβιολογίας», έγραψε ο Ναβάνι στην ανάρτηση του στο Instagram.

Το Ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας κατήργησε το κόμμα του Ναβάλνι

Στο μεταξύ, το Ανώτατο δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με απόφαση του κατήργησε το κόμμα «Η Ρωσία του μέλλοντος» ιδρυτής του οποίου είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Το Δικαστήριο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση του πολιτικού κόμματος "Η Ρωσία του μέλλοντος"», ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Ανώτατου δικαστηρίου.

Το 2019 το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε τη νομική κατοχύρωση της ονομασίας του κόμματος «Η Ρωσία του μέλλοντος» υποστηρίζοντας ότι η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται ήδη από άλλη πολιτική οργάνωση.

Ο Αλεξεί Ναβάλνι από το 2012 προσπαθεί να κατοχυρώσει την ονομασία του δικού του κόμματος για να μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές, καταθέτοντας κατά περιόδους τις ακόλουθες τρεις διαφορετικές ονομασίες: «Λαϊκή συμμαχία», «Κόμμα προόδου» και «η Ρωσία του μέλλοντος». Ωστόσο κάθε φορά το υπουργείο Δικαιοσύνης προβάλλοντας διαφορετικές προφάσεις απέρριπτε τις αιτήσεις για την κατοχύρωση της ονομασίας τους.

Τις δύο φορές την ονομασία του κόμματος υφάρπαξαν, όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta ανταγωνιστές του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αρνούνταν την κατοχύρωση της ονομασίας προβάλλοντας διάφορες αιτιάσεις σε σχέση με τα έγραφα που έπρεπε να κατατεθούν. Την τελευταία φορά ο Ναβάλνι πρότεινε το κόμμα του να ονομασθεί «Η Ρωσία του μέλλοντος» αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάιο αρνήθηκε να την κατοχυρώσει υποστηρίζοντας ότι κόμμα με αυτή την ονομασία ήδη υπάρχει.

Δυσκολίες με την κατοχύρωση της ονομασίας του κόμματος του αντιμετωπίζει και ο πολιτικός Ντμίτρι Γκουντκόφ. Από το 2018 προσπαθεί να μετονομάσει το κόμμα του «Πρωτοβουλία των πολιτών» σε «Κόμμα των αλλαγών», αλλά επανειλημμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριπτε τις σχετικές αιτήσεις. Εξαιτίας αυτής της στάσης του υπουργείου ο Γκουντκόφ αποχώρησε από την «Πρωτοβουλία των πολιτών» τον Μάρτιο του 2020, δηλώνοντας ότι πλέον δεν θα αγωνισθεί εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική κατοχύρωση της ονομασίας του κόμματος.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Instagram, Kommersant, TASS, Novaya Gazeta

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v