Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκύλοι ανιχνεύουν τον κορωνοϊό στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

Τα σκυλιά βρίσκουν την ασθένεια πέντε μέρες πριν οι ασθενείς παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα. Πώς γίνεται η διαδικασία στο πιλοτικό πρότζεκτ.

Σκύλοι ανιχνεύουν τον κορωνοϊό στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

Σκυλιά εκπαιδευμένα να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό ξεκίνησαν να μυρίζουν δείγματα από επιβάτες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφεραν οι Αρχές. Παράλληλα, με το πιλοτικό πρόγραμμα, συνεχίζονται και τα συνήθη τεστ στο αεροδρόμιο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η αποτελεσματικότητα των σκύλων δεν έχει αποδειχθεί σε συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, οπότε οι επιβάτες που εθελοντικά εξετάζονται και έχουν υποψίες για κορωνοϊό, ενημερώνονται ότι πρέπει επίσης να κάνουν και το παραδοσιακό τεστ για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Μία ομάδα 15 σκύλων και 10 εκπαιδευτών μετέχουν στο πρόγραμμα στη Φινλανδία και εκπαιδεύονται από εθελοντές, που χρηματοδοτούνται από ιδιωτική κτηνιατρική κλινική. Ανάμεσά τους είναι ο Kossi, ένας σκύλος διάσωσης από την Ισπανία, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη Φινλανδία και έχει εργαστεί και στον εντοπισμό καρκίνων.

«Αυτό που έχουμε δει στην έρευνά μας είναι ότι τα σκυλιά θα βρουν την ασθένεια πέντε ημέρες πριν οι ασθενείς παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα», ανέφερε η Anna Hielm-Bjorkman, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και εξειδικευμένη στην κλινική έρευνα για ζώα συντροφιάς.

«Είναι πολύ καλοί (σε αυτό). Πλησιάζουμε σε ευαισθησία το 100%», είπε, αναφερόμενη στην ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν κρούσματα του ιού.

Στη δοκιμή σκύλου, ο επιβάτης σκουπίζει τον λαιμό του με γάζα, την τοποθετεί σε ένα κουτί, το οποίο στη συνέχεια παραδίδεται σε άλλο δωμάτιο για να το μυρίσει ο σκύλος και να δώσει ένα άμεσο αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v