Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χάσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

HΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ ένωσε τη φωνή του σήμερα με εκείνη πολλών άλλων στελεχών του κόμματος, προασπιζόμενος τη συνταγματική διακυβέρνηση, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να δεσμευτεί αν θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ΜακΚόνελ.

Πολλοί άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της ειρηνικής μεταβίβασης, αν και κανείς τους δεν άσκησε ευθέως κριτική στον πρόεδρο Τραμπ για τις δηλώσεις του. «Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και θεμελιώδης για την επιβίωση της Δημοκρατίας μας. Οι Αμερικανοί ηγέτες ορκίζονται στο Σύνταγμα. Θα τηρήσουμε αυτόν τον όρκο», ανέφερε η βουλευτής Λιζ Τσένεϊ.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, διαβεβαίωσε ότι η επερχόμενες εκλογές θα είναι νόμιμες, δίκαιες και σύμφωνες με την καθιερωμένη πρακτική που ισχύει εδώ και πάνω από δύο αιώνες. «Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον συνηθισμένο για να μάθουμε το αποτέλεσμα, αλλά θα είναι έγκυρο», έγραψε στο Twitter.

Επίσης στο Twitter, ο βουλευτής Στιβ Στίβερς, έγραψε: «Τίποτα άλλο δεν οροθετεί τη Συνταγματική Δημοκρατία μας περισσότερο από την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Ορκίστηκαν να τηρώ και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα και θα τηρήσω αυτόν τον όρκο».

Την Τετάρτη, ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου, απέφυγε να δεσμευτεί σε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, αν χάσει στις εκλογές, και εκτίμησε ότι η εκλογική μάχη μεταξύ του ιδίου και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Τραμπ, δεν φάνηκε πάντως να ανησυχεί ιδιαίτερα. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι ειρηνική. Μπορεί να έχουμε κάποια δικαστική διαμάχη για το ποιος κέρδισε, αλλά το (Ανώτατο) Δικαστήριο θα αποφανθεί και αν χάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αποδεχτούμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v