Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσπαση των κολοσσών της τεχνολογίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Alphabet (Google), Apple, Amazon και Facebook είναι πιθανό να εξαναγκαστούν σε απόσχιση δραστηριοτήτων. Επιτροπή της Βουλής ολοκληρώνει το πόρισμα για τις συνθήκες ανταγωνισμού στο διαδίκτυο.

Διάσπαση των κολοσσών της τεχνολογίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Δημοκρατικοί βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν από το Κογκρέσο να αμβλύνει τη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, πιθανά και μέσω της διάσπασης τους.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το θέμα των τραστ ολοκληρώνει μια έκθεση μετά από την 15μηνη έρευνα σε Alphabet (Google), Apple, Amazon και Facebook. Η έκθεση ακολουθεί την συγκέντρωση άνω του ενός εκατομμυρίων εγγράφων από τις ίδιες τις εταιρείες και ανταγωνιστές, καθώς και την ακρόαση των τεσσάρων διευθύνοντων συμβούλων.

Ο Ρεπουμπλικάνος David Cicilline που προεδρεύει της επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να προτείνει σημαντικά μέτρα που θα στοχεύουν τις μεγάλες πολυεθνικές πληροφορικής περιλαμβανομένης της απαίτησης οι ιδιοκτήτες τεράστιων τεχνολογικών πλατφορμών να τις διαχωρίσουν από τις άλλες τους δραστηριότητες.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες αλλά ένας τέτοιος νόμος, γράφει η WSJ, μπορεί δυνητικά να απαγορεύσει στην Amazon να ανταγωνίζεται πωλητές στο amazon.com ή στην Google να προσφέρει υπηρεσίες που αναζητούν οι πελάτες στις συσκευές αναζήτησής της.

«Δεν μπορείς να θέτεις όλους τους κανόνες, να ελέγχεις το σημείο πώλησης και να πουλάς μέσα από αυτό, όπως κάνει, για παράδειγμα, η Amazon», δήλωσε πρόσφατα.

Η τελική έκθεση της πλατφόρμας μπορεί να περιλαμβάνει την ιδέα του διαχωρισμού μιας πλατφόρμας, μεταξύ άλλων μέτρων, είπε ο Cicilline.

Οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη πάντως θα φέρει αντιδράσεις. Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι οι υφιστάμενοι νόμοι είναι επαρκείς για να υπάρξει δράση κατά μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ο Jeff Bezos στην ακρόασή του είχε πει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων από την πώληση προϊόντων της Amazon στις πλατφόρες που ελέγχει η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v