Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φταίνε» και οι Νεάντερταλ για τη σοβαρή Covid-19

Γονίδια που κληρονομήσαμε από τους Νεάντερταλ σχετίζονται με πιο μεγάλο κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά. Ποικίλλει η συχνότητα αυτών των γονιδίων. Πόσο εμφανίζονται στους ανθρώπους που ζουν σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη.

«Φταίνε» και οι Νεάντερταλ για τη σοβαρή Covid-19

Μια ομάδα γονιδίων που προέρχονται από τους Νεάντερνταλ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οπως μεταδίδει το Reuters, όταν συνέκριναν τα γενετικά προφίλ περίπου 3.200 νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 και σχεδόν 900.000 άτομα από τον γενικό πληθυσμό, διαπίστωσαν ότι ένα σύμπλεγμα γονιδίων στο χρωμόσωμα 3 που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ, οι οποίοι έζησαν πριν από 50.000 χρόνια, συνδέεται με 60% υψηλότερες πιθανότητες για ανάγκη νοσηλείας.

Τα άτομα με Covid-19 που κληρονόμησαν αυτό το σύμπλεγμα γονιδίων είναι επίσης πιο πιθανό να χρειάζονται τεχνητή αναπνευστική βοήθεια, δήλωσε ο Hugo Zeberg του Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.

Η συχνότητα αυτών των γονιδίων ποικίλλει ευρέως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Nature. Στη Νότια Ασία, περίπου το 30% των ανθρώπων τα έχουν, σε σύγκριση με περίπου έναν στους έξι Ευρωπαίους. Είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Αφρική και την Ανατολική Ασία.

Ενώ η μελέτη δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτά τα συγκεκριμένα γονίδια ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι «όσον αφορά την τρέχουσα πανδημία, είναι σαφές ότι η ροή γονιδίων από τους Νεάντερνταλ έχει τραγικές συνέπειες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v