Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλησαν κορωνοϊό Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια

Θετικός στο τεστ ο πλανητάρχης και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Μπαίνει σε καραντίνα. Λίγες ώρες νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι στενή συνεργάτιδά του έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ανατροπές στο προεκλογικό σκηνικό.

Κόλλησαν κορωνοϊό Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε σήμερα ότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, έδειξε ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, προκαλώντας τριγμούς και ανατροπές στο προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ.

«Είναι καλά», διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας Σον Κόνλεϊ. Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.

Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί.

Νωρίτερα είχε κάνει γνωστό ότι τίθεται «σε καραντίνα» όπως και η σύζυγός του Μελάνια, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι στενή συνεργάτιδά του έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. «Η πρώτη κυρία και εγώ αναμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβληθήκαμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter. «Στο μεταξύ, θα αρχίσουμε τη διαδικασία της καραντίνας μας!», πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωνε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι δεν ήταν «σίγουρος», αν θα χρειαζόταν να τεθεί σε καραντίνα.

Η Χόουπ Χιξ, μέλος του στενού κύκλου των συνεργατών του Τραμπ, «διαγνώστηκε θετική, μόλις το έμαθα», είπε ο πρόεδρος. «Αν θα μπούμε σε καραντίνα ή αν μολυνθήκαμε, δεν το ξέρω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον εαυτό του και στη σύζυγό του. «Θα έχω τα αποτελέσματα» των τεστ «απόψε ή αύριο το πρωί, αλλά ξέρετε, περνάω πολύ χρόνο με τη Χόουπ, όπως και με την πρώτη κυρία», ανέφερε ακόμη.

Η Χιξ, 31 ετών, επέβαινε στο προεδρικό αεροσκάφος όταν ο Τραμπ πήγε την Τρίτη στο Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο, για να συμμετάσχει στο πρώτο ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν. Συνταξίδεψε επίσης με τον αρχηγό του κράτους προχθές Τετάρτη στη Μινεσότα, όπου ο Τραμπ έκανε την κεντρική ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση.

Αλλάζει το προεκλογικό σκηνικό 

Εντείνεται η αστάθεια και η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι μόλις ένα μήνα πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, μετά το κρούσμα μόλυνση κορωνοϊού του πλανητάρχη.

Η προεκλογική περίοδος μπαίνει στην τελική ευθεία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις εξελίξεις, καθώς η επιδημία χτύπησε τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που την υποτιμούσε διαρκώς με φράσεις οι οποίες θα μείνουν στην ιστορία.

Τι εναλλακτικές προβλέπει το Σύνταγμα.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νοσήσει πολύ σοβαρά, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία, εντούτοις αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό εάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον ιατρικό αναλυτή του CNN Τζόναθαν Ράινερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρέπει επίσης να μπει σε απομόνωση, διότι ενδέχεται τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πενς να νοσήσουν, περίπτωση κατά την οποία η Πελόζι ενδεχομένως θα χρειαστεί να ασκήσει χρέη προέδρου, σύμφωνα με την Presidential Succession Act του 1947 περί προεδρικής διαδοχής, η οποία ορίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής και pro tempore ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι οι επόμενοι μετά τον αντιπρόεδρο και προηγούνται των μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων πρώτος τη τάξει είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι επίσης γνωστό για πόσο χρόνο ο Τραμπ, η Μελάνια και η σύμβουλος Χόουπ Χικς (ασθενής 0 του προεδρικού πυρήνα μόλυνσης) είναι φορείς του κορονοϊού και με ποια από τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ήρθαν σε επαφή. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου και ο βοηθός του, σύμφωνα με το CBS, ελέγχθηκαν ήδη και βγήκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμφάνιση των συμπτωμάτων έρχεται κατά κανόνα 5 έως 6 ημέρες μετά την μόλυνση, αλλά δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να εμφανισθούν και έπειτα από 14 ημέρες. Απ΄ό,τι φαίνεται, η Χόουπ Χικς εμφάνισε τα συμπτώματα την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Ήδη η συμμετοχή του Τραμπ στην πρόσφατη τηλεμαχία έχει δημιουργήσει ερωτήματα κατά πόσο δεκάδες αξιωματούχοι και κυρίως ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ακόμη και αν ο Τραμπ βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες κλειδιά – Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα – ούτε και στο επόμενο debate στις 15 Οκτωβρίου.

Bookmakers: Stop στα προεκλογικά στοιχήματα

Τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία ανέστειλαν σήμερα το στοιχηματισμό για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19.

Η Ladbrokes, η Paddy Power, που εδρεύει στην Ιρλανδία, καθώς και η διαδικτυακή πλατφόρμα Betfair είναι μεταξύ των εταιριών που ανέστειλαν όλα τα στοιχήματα για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Προσωρινά κατεβάσαμε τις αμερικανικές εκλογές καθώς αναμένουμε περαιτέρω ενημέρωση –είναι καθιερωμένη διαδικασία και ευχόμαστε περαστικά στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ», ανέφερε εκπρόσωπος της Ladbrokes σε ανακοίνωση.

Η Betfair έδωσε την Τετάρτη πιθανότητες νίκης 60% στον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν μετά την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των δύο αντιπάλων. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν αυξήθηκαν από το 56% πριν από την τηλεμαχία. Οι πιθανότητες του Τραμπ μειώθηκαν στο 40%.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, CNN, CBS, REUTERS

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v