Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντισώματα για έως 4 μήνες έχουν οι επιζώντες της Covid-19

Μελέτη δείχνει πόσο διαρκεί η ανοσία σε όσους ανέρρωσαν και αν οι μολυσμένοι θα αναπτύξουν διαρκή προστασία από τον κορωνοϊό. Με ποια εξέταση βλέπει κάποιος αν κόλλησε τους τελευταίους δύο μήνες.

Αντισώματα για έως 4 μήνες έχουν οι επιζώντες της Covid-19

Οι άνθρωποι που ανέρρωσαν από Covid-19 μάλλον έχουν αντισώματα για έως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οπως μεταδίδει το skynews, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης είχαν ως στόχο να προσδιορίσουν πόσο διαρκεί η ανοσία στους επιζώντες του ιού και εάν αυτοί που έχουν μολυνθεί με Covid-19 θα αναπτύξουν διαρκή προστασία από τον ιό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα ως απόκριση στο SARS-Cov-2, τον ιό που προκαλεί Covid-19.

Ωστόσο, η Δρ Richelle Charles, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι υπάρχει ένα «μεγάλο κενό γνώσης» όσον αφορά το πόσο διαρκούν αυτές οι αντιδράσεις αντισωμάτων.

Τα επίπεδα αντισωμάτων που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη G (IgG) παρέμειναν αυξημένα σε μολυσμένους ασθενείς για έως και τέσσερις μήνες και συνδέθηκαν με την παρουσία προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων -τα οποία κατέδειξαν επίσης μικρή μείωση της δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου-, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότατα προστατευμένοι για αυτό το χρονικό διάστημα. Δείξαμε ότι οι βασικές αποκρίσεις αντισωμάτων στην Covid-19 εξακολουθούν να υφίστανται», σημείωσε η Δρ Charles στο The Harvard Gazette.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 είχαν ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) και ανοσοσφαιρίνη Μ (IgM) -το πρώτο αντίσωμα που παράγει το σώμα όταν καταπολεμά μια νέα λοίμωξη-, αποκρίσεις που ήταν σχετικά βραχύβιες, οι οποίες υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα σε περίπου δυόμισι μήνες ή λιγότερο, κατά μέσο όρο.

«Μπορούμε να πούμε πλέον ότι εάν ένας ασθενής έχει IgA και IgM αποκρίσεις, πιθανότατα είχε μολυνθεί με τον ιό τους τελευταίους δύο μήνες», δήλωσε η Δρ Charles.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v