Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Εντοπίστηκαν 2,4 εκατ. νέα κρούσματα παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα, με το ένα τρίτο στην Ευρώπη. Πιθανό lockdown στο Παρίσι, κλείνουν εστιατόρια και μπαρ σε Βρετανία, Τσεχία, ρεκόρ κρουσμάτων σε Ρωσία, Ολλανδία.

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Καλπάζει ο κορωνοϊός παγκοσμίως, με τα κρούσματα πλέον να ξεπερνούν τα 38 εκατομμύρια και με περισσότερους από 1.085.000 θανάτους.

COVID-19: Η εξάπλωση της νόσου στον κόσμο στις 13/10 το πρωί @iMEdD (Για επικαιροποιημένα διαδραστικά στοιχεία επισκεφθείτε το https://lab.imedd.org/covid19/)

2,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο την εβδομάδα 6-12 Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση από τα 2,1 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια ανοδική τάση που δυστυχώς παρατηρείται και στους θανάτους, με 39.939 προστιθέμενους σε σύγκριση με 39.556 την προηγούμενη εβδομάδα και 37.221 μία εβδομάδα νωρίτερα.

COVID-19: Η εξάπλωση της νόσου στον κόσμο 13/10/2020 @iMEdD (Για επικαιροποιημένα διαδραστικά στοιχεία επισκεφθείτε το https://lab.imedd.org/covid19/)

Το ένα τρίτο των κρουσμάτων παγκοσμίως καταγράφει η Ευρώπη, με συνολικά 694.275 νέες περιπτώσεις, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ισπανία να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ όλων των νέων κρουσμάτων, με 355.455 νέες περιπτώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα σύσταση σχετικά με την εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται ή βρίσκονται υπό εξέταση σε διάφορες χώρες ποικίλλουν.

Γαλλία: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι

Το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει για την επιβολή περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

@AP Photo/Bob Edme

Υπουργοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πόλεις όπως το Παρίσι, όπου σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία επιλογή.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ γαλλικών νοσοκομείων ξεπέρασε χθες τους 1.500 για πρώτη φορά μετά τις 27 Μαΐου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Μεγάλη Βρετανία: Εξοργισμένοι οι ιδιοκτήτες παμπ - Προειδοποιούν πως θα αφανιστούν

Με τα κρούσματα της Covid-19 και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία να αυξάνονται, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το νέο, «τριφασικό» σύστημα, με βάση το οποίο θα εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία, ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.

@AP Photo/Jon Super

Στο πλαίσιο των μέτρων, οι παμπ θα σταματήσουν να σερβίρουν ποτά σε ολόκληρη τη βόρεια Αγγλία από αύριο Τετάρτη, και οι ιδιοκτήτες τους εξοργισμένοι προειδοποιούν ότι οι νέοι περιορισμοί θα αφανίσουν τις επιχειρήσεις τους, που ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από το lockdown που επιβλήθηκε νωρίτερα φέτος.

Το Λίβερπουλ θα είναι από τις πρώτες περιοχές στην Αγγλία που θα συμπεριληφθούν στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου, με τις παμπ και τα μπαρ, τα γυμναστήρια, τα καζίνα και τα κέντρα αναψυχής να κλείνουν, όπως ανακοίνωσε ο Τζόνσον.

@AP Photo/Jon Super

Το ποσοστό μόλυνσης στη βορειοδυτική Αγγλία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και στο Λίβερπουλ ανέρχεται σε περίπου 600 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα. Οι επικεφαλής του τομέα Υγείας υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων τώρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα νοσοκομεία και η αύξηση των θανάτων.

Επικρίσεις δέχεται πάντως η κυβέρνηση και από τους ειδικούς, επειδή αγνόησε τις συστάσεις των επιστημονικών της συμβούλων να επιβάλει αμέσως ήδη από τον Σεπτέμβριο μικρής διάρκειας lockdown στην Αγγλία, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικρίνεται έντονα για τον χαώδη τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία Covid-19, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 42.900 άνθρωποι στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη, και έχουν μολυνθεί περίπου 618.000 άνθρωποι.

Τσεχία: Κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και παμπ 

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε τις δύο περασμένες εβδομάδες τηνταχύτερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους στην ΕΕ (398 κρούσματα) και προηγείται της Ισπανίας (307 κρούσματα) και της Ολλανδίας (304).

@AP Photo/Petr David Josek

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έσπασε ρεκόρ για τέσσερις συνεχείς ημέρες, με 8.618 νέα κρούσματα να καταγράφονται την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο από αύριο Τετάρτη των εστιατορίων, των μπαρ και των κλαμπ σε όλη την Τσεχία, όπως και την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και στις στάσεις των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την ώρα που στη χώρα καταγράφεται αύξηση-ρεκόρ του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

@AP Photo/Petr David Josek

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν, θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως έξι ανθρώπων, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουνμαθήματα εξ αποστάσεως, όπως κάνουν ήδη από χθες τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια.

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός αποκλείει νέο γενικό lockdown 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, κλείσιμο των εστιατορίων και καφέ τα μεσάνυχτα, απαγόρευση σχολικών εκδρομών και γιορτών σε σπίτια και δημόσιους χώρους και όριο 30 ατόμων σε θρησκευτικές και μη τελετές, είναι μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που υπέγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Αποκλείω ένα νέο, γενικό lockdown. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε διακοπή κυκλοφορίας και παραγωγικών δραστηριοτήτων μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

!AP Photo/Luca Bruno

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι «αυξήθηκε θεαματικά και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ» ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι στο εξής, η καραντίνα θα μειωθεί από τις μέχρι τώρα δεκατέσσερις ημέρες, σε δέκα. Όπως υπογράμμισε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, «η μείωση της διάρκειας της καραντίνας είναι βασικής σημασίας», διότι ένα από τα κύρια ζητούμενα «είναι να μην μπλοκάρει όλη η Ιταλία».

@Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Ανησυχία, τέλος, προκαλεί η καταγγελία συνδικαλιστικών οργάνων της ιταλικής αστυνομίας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι βίαιες αντιδράσεις πολιτών που δεν σέβονται τους κανόνες ασφαλείας, όταν τους γίνεται σύσταση να φορούν μάσκα ή τους επιβάλλεται το προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο, από τετρακόσια μέχρι και χίλια ευρώ.

Ολλανδία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Ανακοίνωση νέων μέτρων

Νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση της Ολλανδίας, στα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνεται το κλείσιμο καφέ και εστιατορίων, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την άνοδο των κρουσμάτων της Covid-19.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα των 17 εκατομμυρίων αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας τη Δευτέρα στο ρεκόρ των 7.000 νέων μολύνσεων.

@AP Photo/Mike Corder

Η κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είναι απρόθυμη να επαναφέρει πιο αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να πλήξουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, όμως δέχεται πιέσεις από τους ειδικούς να αναλάβει δράση προκειμένου να αποφύγει την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στους πολίτες τους, στην Ολλανδία η κυβέρνηση περιορίστηκε στις συστάσεις, ακόμη και για τη χρήση μάσκας.

Ρωσία: Αύξηση ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους από την Covid-19 

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ, 13.868, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.326.178.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 13.634, είχε καταγραφεί την Κυριακή.

@AP Photo/Dmitri Lovetsky

Το ρωσικό κέντρο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού κατέγραψε επίσης αύξηση-ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό θανάτων από την Covid-19 (244), με τους οποίους ο επίσημος αριθμός θανάτων από τη νόσο ανήλθε σε 22.966.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Reuters, AFP, Sputnik

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v