Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο με έγγραφα θα κυκλοφορούν οι Γάλλοι τις νύχτες

Τι προβλέπεται σε 9 πόλεις κατά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Δώδεκα χιλιάδες αστυνομικοί θα επιβλέπουν τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο. Ερευνες σε κατοικίες πολιτικών για τη διαχείριση της Covid.

Μόνο με έγγραφα θα κυκλοφορούν οι Γάλλοι τις νύχτες

Οι κάτοικοι εννέα γαλλικών πόλεων όπου θα επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εκείνη την περίοδο για λόγους εργασίας ή για ταξίδια που έχουν κλείσει από προηγουμένως, δεδομένου ότι μπορούν να επιδείξουν τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ (φωτό).

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα επιτρέπεται η διανομή φαγητού από εστιατόρια στη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που θα επηρεάσει περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε πως 12.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, που θα ισχύσει από το Σάββατο.

Η αστυνομία δεν θα επιβάλει τον «κανόνα των έξι» στις ιδιωτικές συναθροίσεις, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες οκτώ μεγάλες πόλεις χθες, Τετάρτη, προκειμένου να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα των μολύνσεων κορωνοϊού.

Ερευνες σε κατοικίες πολιτικών για τη διαχείριση της Covid-19

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις κατοικίες και στα γραφεία του υπουργού Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν και πρώην μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, στο πλαίσιο έρευνας για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού στη Γαλλία.

Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πολλών προσφυγών που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), για τη διαχείριση από την κυβέρνηση της πανδημίας που προκάλεσε τουλάχιστον 33.000 θανάτους στη Γαλλία.

Το CJR είναι η μοναδική αρχή που μπορεί να κρίνει τις ενέργειες μελών της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν, του γενικού διευθυντή Υγείας Ζερόμ Σαλομόν και μίας άλλης αξιωματούχου υγείας διεξήχθησαν «χωρίς δυσκολία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν επίσης στις κατοικίες του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, που ήταν στον θώκο στη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, της πρώην υπουργού Υγείας Ανιές Μπουζέν και της πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου Σιμπέτ Ντιαγέ, δήλωσε δικαστική πηγή.

«Ο Εντουάρ Φιλίπ είναι πάντοτε στη διάθεση της δικαιοσύνης», υπογράμμισε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Μια έρευνα για «παράλειψη αντιμετώπισης μιας καταστροφής» ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου και ανατέθηκε στην ανακριτική επιτροπή του CJR, που ενεργεί ως ανακριτική αρχή και διεξάγει τις έρευνες.

Συνολικά, από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού έχουν κατατεθεί 90 προσφυγές σε βάρος υπουργών στο CJR. Μόνο εννέα από αυτές κρίθηκαν αποδεκτές, ανάμεσά τους εκείνες εναντίον, εκτός του Βεράν, του Εντουάρ Φιλίπ, της Ανιές Μπουζέν ή ακόμη της Σιμπέτ Ντιαγέ.

Οι ακροάσεις των εναγόντων, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι μιας συλλογικότητας γιατρών, ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επικρίνουν κυρίως «την έλλειψη συνάφειας των μέτρων» που ελήφθησαν στην κορυφή του κράτους ή ακόμη «την έλλειψη εφαρμογής συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Από την πλευρά της, η εισαγγελία του Παρισιού, η οποία έλαβε δεκάδες προσφυγές που στοχεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις αξιωματούχους της διοίκησης, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, κυρίως για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» ή «πρόκληση κινδύνου για τη ζωή άλλων».

Η συλλογικότητα Victimes Coronavirus France, στην οποία συμμετέχουν 200 άνθρωποι, κατέθεσε την προσφυγή της στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώπιον του CJR σε βάρος του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση εξακολουθούσε να «αυτοσχεδιάζει» απέναντι στην πανδημία, που προκάλεσε τον θάνατο 33.000 ανθρώπων στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη για μάσκες και υλικό κατά το πρώτο κύμα την άνοιξη, απέναντι στο οποίο επιβλήθηκε γενικό lockdown πολλών εβδομάδων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v