Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αμερικανικό διαμορφώθηκε στις 7,95 λίρες το δολάριο. Στο 33% έχουν φτάσει οι απώλειες από την αρχή του έτους.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα διολίσθησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, με τους αναλυτές να προβλέπουν συνέχιση της κατρακύλας.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αμερικανικό διαμορφώθηκε στις 7,95 λίρες το δολάριο.

«Αν δει κανείς τις πολιτικές θα καταλάβει ότι έχουν γίνει πολύ άκαμπτες. Και ειλικρινά είναι δύσκολο να βγάλει κανείς κάτι λογικό από το παράλογο» τόνισε στο CNBC ο Άνγκους Μπλερ, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου.

Από την αρχή του έτους το τουρκικό νόμισμα έχει διολισθήσει 33% έναντι του δολαρίου.

«Έχουμε από τη μία τη νομισματική πολιτική και τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η οποία δεν είναι επαρκής, για να είμαι ευγενικός, και από την άλλη τον περιφερειακό πολιτικό ρόλο της Τουρκίας και τον στρατιωτικό της ρόλο και την εμπλοκή με άλλα κράτη, και ειλικρινά στην αγορά δεν αρέσει η αβεβαιότητα, δεν της αρέσει η επιθετικότητα» σημείωσε ο κ. Μπλερ.

«Έχουμε φτάσει από τις περίπου 5 λίρες το δολάριο νωρίτερα φέτος στις σχεδόν 8 λίρες και οδεύουμε στις 8,5 και ίσως ακόμα και τις 9, επειδή η αγορά έχει αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν της αρέσει η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v