Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Βαρύτερο για την οικονομία πιθανό δεύτερο lockdown

Πολλές εταιρείες «έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους και έχουν επισωρεύσει μεγάλα χρέη», προειδοποιούν οικονομολόγοι. Κάνουν λόγο για «σοβαρή, διαρκή απώλεια ευημερίας».

Γερμανία: Βαρύτερο για την οικονομία πιθανό δεύτερο lockdown

Η γερμανική οικονομία δεν θα αντεπεξέλθει σε ένα νέο lockdown εξίσου καλά όπως στο πρώτο, προειδοποιούν κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι, μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τη συζήτηση που πυροδοτεί για ενδεχόμενους νέους περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών της Γερμανίας.

«Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο lockdown όπως το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου χωρίς σοβαρή, διαρκή απώλεια ευημερίας», εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου της γερμανικής οικονομίας (IW) Μίχαελ Χούτερ, σε δηλώσεις του στη Handelsblatt.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Οικονομία (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ προειδοποίησε ότι «ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα απαιτούσε πάλι εκτεταμένους περιορισμούς, θα έπληττε τη γερμανική οικονομία πιο σκληρά από το πρώτο», καθώς εξήγησε πως πολλές εταιρείες «έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους και έχουν επισωρεύσει μεγάλα χρέη, ενώ διατρέχουμε τον κίνδυνο μαζικής αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών, η οποία θα αυξήσει την ανεργία και θα αποδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ θεωρεί από την πλευρά του ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη του «εξαιρετικά ακριβού» κλεισίματος της οικονομίας της άνοιξης. Τάσσεται μάλιστα υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων τώρα, προκειμένου, όπως λέει, να αποτραπεί η ανάγκη επιβολής σκληρότερων περιορισμών σε δύο εβδομάδες. «Οι οικονομικές παρενέργειες των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη», είπε ο κ. Φελμπερμάιρ στη Handelsblatt, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων δεν είναι συγκρίσιμοι με εκείνους της περασμένης άνοιξης, καθώς τώρα γίνονται πολύ περισσότερα τεστ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v