Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νιγηρία: Διεθνής κατακραυγή για την αιματηρή καταστολή στο Λάγος

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε «τον πρόεδρο Μπουχάρι και τους Νιγηριανούς στρατιωτικούς να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στη Νιγηρία, που έχει προκαλέσει ήδη αρκετούς νεκρούς».

Νιγηρία: Διεθνής κατακραυγή για την αιματηρή καταστολή στο Λάγος

Η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη στο Λάγος, όπου κτίρια πυρπολήθηκαν σήμερα, την επομένη της αιματηρής καταστολής μιας ειρηνικής διαδήλωσης με έναν αμφιλεγόμενο απολογισμό τον οποίο καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.

Παρά την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές, η έδρα ενός τηλεοπτικού σταθμού, που είναι γνωστός για τις διασυνδέσεις του με έναν εξέχοντα πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος, πυρπολήθηκε σήμερα, καθώς και ένας μεγάλος σταθμός λεωφορείων και άλλα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.

Πυρά που εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης ακούστηκαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η χώρα παραμένει υπό το σοκ των βιαιοτήτων αυτής της «αιματηρής Τρίτης», όπως τη χαρακτηρίζουν στα πρωτοσέλιδά τους τοπικές εφημερίδες και, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εκκλήσεις για παραίτηση του προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι, που διατύπωσαν ο σταρ της νιγηριανής μουσικής Νταβίντο και τα εκατομμύρια των ακολούθων του, πολλαπλασιάζονται.

«Κύριε Μπουχάρι, είστε μια αποτυχία! Γέρος και ανίκανος! Δεν σας θέλουμε, ούτε τον αντιπρόεδρό σας ούτε τον αρχηγό της αστυνομίας σας! Παραιτηθείτε!», έγραψε στο Twitter ο άλλος μεγάλος σταρ της νιγηριανής μουσικής, Ουιζκίντ.

Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, χιλιάδες νέοι κατεβαίνουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Νιγηρίας, της πιο πολυπληθούς χώρας της Αφρικής και πρώτης οικονομικής δύναμης της ηπείρου, εναντίον της κεντρικής εξουσίας.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στις πορείες αυτές, οι οποίες ήταν έως πρόσφατα στο σύνολό τους ειρηνικές.

Όμως ο απολογισμός αυτός μπορεί να επιβαρυνθεί σημαντικά τις προσεχείς ώρες, καθώς χθες βράδυ, περισσότεροι 1.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στον σταθμό διοδίων Λέκι, στο Λάγος, οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, διαλύθηκαν από πυρά πραγματικών σφαιρών. Ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, που είχε αψηφήσει την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στο Λάγος νωρίτερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τη μκο Διεθνή Αμνηστία, «πολλοί άνθρωποι» σκοτώθηκαν, αλλά προσώρας δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ καταδίκασαν τη βία, με την ΕΕ να εκτιμά πως είναι «κρίσιμης σημασίας οι υπεύθυνοι για αυτές τις καταχρήσεις να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταστούν υπόλογοι» και τον ΟΗΕ να καλεί σε «τερματισμό των ωμοτήτων και των αστυνομικών καταχρήσεων στη Νιγηρία».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας του Λάγος, που είχε ανακοινώσει ότι 25 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε «λόγω τραύματος στο κεφάλι». Προηγουμένως είχε πει ότι η επίθεση δεν είχε προκαλέσει «κανέναν θάνατο» προτού ανακαλέσει στη συνέχεια.

Είναι «στοιχεία του νιγηριανού στρατού που αναπτύχθηκαν στο Λέκι», είχε καταγγείλει ο κυβερνήτης στην πρώτη δήλωσή του, λέγοντας ότι ξεκίνησε έρευνα.

Ο νιγηριανός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχει αντιδράσει προσώρας. Όμως στο Twitter, αρνήθηκε ότι ο πυροβολισμός προέρχεται από τις τάξεις του, δημοσιοποιώντας αποσπάσματα άρθρων που κατηγορούν τους στρατιωτικούς ως υπεύθυνους με τη σημείωση "Fake News" (ψευδείς ειδήσεις).

Χθες, Τρίτη, η αστυνομία ανακοίνωσε την άμεση ανάπτυξη σε όλη τη χώρα της μονάδας της για την αντιμετώπιση των ταραχών καθώς οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις είχαν σε μεγάλο βαθμό σημαδευτεί από επεισόδια. Στο Λέκι, όπου συνέβησαν τα περιστατικά, οι διαδηλώσεις ήταν ωστόσο ειρηνικές.

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε «τον πρόεδρο Μπουχάρι και τους Νιγηριανούς στρατιωτικούς να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στη Νιγηρία, που έχει προκαλέσει ήδη αρκετούς νεκρούς» σε γραπτό μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Οι σουπερστάρ Ριχάνα και Μπιγιονσέ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους: «είμαι στο πλευρό των Νιγηριανών αδελφών μου», έγραψε η Μπιγιονσέ στο Instagram.

Αυτή η πρωτόγνωρη κινητοποίηση στη Νιγηρία που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγελθεί η αστυνομική βία μετατράπηκε σταδιακά σε ένα κίνημα κατά της κυβερνώσας εξουσίας και της κακής διακυβέρνησης.

Η προεδρία της Νιγηρίας επανέλαβε τη δέσμευσή της να «μεταρρυθμίσει την αστυνομία» και κάλεσε εκ νέου τους διαδηλωτές σε «ηρεμία» σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα χωρίς να αναφέρεται στην επίθεση του Λέκι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v