Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις δοκιμές των S-400

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος και δήλωσε πως οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ δεν έχουν σημασία. Είπε επίσης πως η Άγκυρα έχει το ίδιο δικαίωμα με τη Μόσχα να συμμετέχει σε μια λύση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αντίδραση των ΗΠΑ.

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις δοκιμές των S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα πως η Τουρκία δοκιμάζει το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400, προσθέτοντας πως οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ επί του θέματος δεν έχουν σημασία και πως η Άγκυρα δεν χρειάζεται την άδεια των ΗΠΑ για τις δοκιμές, όμως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να δοκιμάζει στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων των S-400.

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε πως η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα με τη Ρωσία να συμμετέχει στην επίλυση του θέματος, προσθέτοντας πως ελπίζει Άγκυρα και Μόσχα να βρουν από κοινού κάποια λύση.

Τέλος Ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».

Η αντίδραση από τις ΗΠΑ

Οι δοκιμές του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε απόψε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v